De spagaat van Sparta: het lot van Alex Pastoor

Alex Pastoor kan vandaag een gesprek verwachten met het bestuur van Sparta. De directie van de club is bezorgd over het gebrek aan ontwikkeling, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Sparta verloor gisteren voor de vierde maal op rij en wist in de eerste acht duels van dit seizoen slechts éénmaal te zegevieren. Het is niet los te zien van de verschillende vraagstukken die Pastoor tot op heden niet heeft weten te beantwoorden, een conclusie die wordt onderstreept door de constante en voortdurende wisselingen in zijn opstelling. De enige zege van de voetbaljaargang 2017/2018 werd ruim drie weken geleden geboekt tegen FC Twente. Dat gebeurde met een totaal ander elftal dan gisteren op het veld verscheen. Ten opzichte van het gewonnen thuisduel met de Tukkers verschenen zondag liefst vijf andere namen aan de aftrap.

Gebrek aan perspectief 
Op Het Kasteel staan drie spitsen onder contract. Na 65 minuten en bij een 0-2 achterstand stond zondagmiddag geen van hen op het veld. Is dat een gebrek aan kwaliteit en – tegelijkertijd – een bevestiging van falend aankoopbeleid? Feit is dat zowel Dalibor Volas en Nick Proschwitz – na 226 minuten Jong Sparta wist hij het net nog niet te vinden – allebei (nog) niet voldoen. Bovendien is de manier waarop Ragnar Ache in het huidige strijdplan wordt gebruikt net zo kansloos als de wijze waarop Volas is gescout.

Pastoor is zoekende. Los van het feit dat de trainer graag werkt met een selectie vol ideale schoonzonen, een selectie bovendien die hij grotendeels zelf heeft mogen samenstellen, zullen de constante wisselingen geen positief effect hebben op het vertrouwen van zijn spelers. Dat vertrouwen is sowieso een heikel punt, want bij een achterstand zakt Sparta steevast in een moeras van ellende. Waar het spel bij de brilstand regelmatig nog acceptabel is, verandert de kwaliteit van het voetbal na een achterstand onmiddellijk naar een zeer bedenkelijk niveau.

En dat is uiterst zorgwekkend. Het gebrek aan mentaliteit, laat staan over-mijn-lijk-mentaliteit, is een groot probleem. De vraag is of Pastoor zijn troepen hierin nog richting kan geven en of de selectie zich onder zijn leiding kan oprichten. Het probleem is niet slechts van dit seizoen, maar kent een structureel karakter. De manier waarop Sparta zich vorig seizoen wist te handhaven was een ongekende Houdini-act en bovendien meer geluk dan wijsheid. Op doelsaldo werd NEC veroordeeld tot play-offs. We weten allemaal op welk niveau de Nijmegenaren nu acteren. Had Sparta dat lot in de play-offs kunnen voorkomen?

De houdbaarheidsdatum van Pastoor naderde destijds al zijn einde. Toch kreeg de oefenmeester deze zomer carte blanche om zijn selectie naar eigen inzicht samen te stellen en op dezelfde voet verder te gaan als vorig seizoen. Geen wonder dat het bestuur zich nu zorgen maakt over het gebrek aan ontwikkeling. Met terugwerkende kracht kan worden geconcludeerd dat dat besef veel te laat is ingedaald. Er was namelijk al eerder aanleiding om de samenwerking(sconstructie) met Pastoor kritisch onder de loep te nemen. Dat is niet gebeurd, waardoor Sparta momenteel achter de feiten aanloopt.

Met tegenstanders als VVV Venlo, NAC Breda, ADO Den Haag, Roda JC en FC Twente heeft Sparta in de eerste zeven Eredivisieduels vijf tegenstanders getroffen die aan het eind van het seizoen normaal gesproken in het rechterrijtje zullen bivakkeren.

Met uitduels bij Ajax en Excelsior, waar de Kasteelclub traditioneel de punten cadeau doet, gaat Sparta zware weken tegemoet. Of Pastoor nog de juiste persoon is? Waarschijnlijk niet. Een goed alternatief voor Pastoor lijkt echter niet voorhanden. Ga maar na. Welke weldenkende trainer wil zich branden aan een selectie die balans én kwaliteit ontbeert?

Sparta zit in een heel lastig parket.

@slkooijman

Comments are closed