Voorbeschouwing AZ Alkmaar – Sparta Rotterdam

De tijd tikt langzaam weg voor Sparta, dat nog tien speelrondes heeft om van de verfoeide laatste plaats te geraken. Punten sprokkelen is en blijft het devies. AZ-uit lijkt niet direct het meest voor de hand liggende affiche om de rode lantaarn over te dragen aan Roda JC of FC Twente, maar ook vorig jaar sleepte Sparta in Alkmaar een punt uit het vuur. Met welke elf namen dat zaterdagavond moet gaan gebeuren is nog de grote vraag, want Advocaat kent de nodige personele problemen. Desalniettemin wagen we een gokje. De aftrap in het AFAS Stadion is om 18.30. Sparta naar vóóóren!

Vertwijfeling
Het was een vreemde gewaarwording na het laatste fluitsignaal in Enschede. Een gevoel van vertwijfeling maakte zich meester van menig Spartaan. Waar hadden ze nu in hemelsnaam naar zitten kijken? Het hield niet over in de ‘wedstrijd van het jaar’, al is dat begrip aan erosie onderhevig. Sparta maakte juist in de degradatiekraker tegen Twente een verlamde indruk, een beeld dat in de voorgaande wedstrijden onder Advocaat nog niet waarneembaar was. Kabbelt de competitie voort zoals de laatste weken het geval is, dan kunt u 10 maart alvast met rood omcirkelen in uw agenda. Het is goed mogelijk dat dan de volgende ‘wedstrijd van het jaar’ op de rol staat, in Kerkrade. Het zal ongetwijfeld niet de laatste zijn.

Positieve noot
Was er dan helemaal niets positiefs te benoemen na het 1-1 gelijkspel in het oosten des lands? Jawel. Voor de verandering was Sparta eens dodelijk effectief. Eén kans leverde immers één doelpunt op. Fred Friday maakte zijn tweede doelpunt in Spartaanse dienst. “Slecht spelen en punten pakken telt ook. Als we het volgende week weer zo doen, dan is het prima”, constateerde Michiel Kramer, de nieuweling die zijn debuut opluisterde met een assist.

Kramer speelde vorige week 45 minuten voor Sparta, ruim meer dan waar hij vooraf op had gerekend. Hij was naar eigen zeggen fit, maar niet wedstrijdfit. Een basisplaats lonkt inmiddels voor de 29-jarige Rotterdammer. Kramer kan uitstekende cijfers overleggen in de laatste twintig wedstrijden waarin hij aan de aftrap stond. Hij was direct betrokken bij vijftien treffers, waarvan hij er elf zelf voor zijn rekening nam. Viermaal gaf hij de beslissende pass op een ploeggenoot. Het moet de burger moed geven.

Switch van formatie?
Voor Advocaat was de slechtste helft onder zijn leiding zondag aanleiding om beide buitenspelers in de pauze naar de kant te halen. Het is mogelijk een voorbode voor een omslag in formatie, waarin Sparta acteert zonder buitenspelers. Overtuigd is Advocaat tot op heden door geen van allen. Loris Brogno en Dabney Dos Santos konden tegen het in een 5-3-2 opstelling spelende FC Twente geen potten breken, al gold dat – gebiedt de eerlijkheid te zeggen – voor heel Sparta. Ilias Alhaft, Thomas Verhaar en Soufyan Ahannach bleven 90 minuten op de bank, terwijl Craig Goodwin zelfs helemaal niet bij de wedstrijdselectie zat.

Ongeacht een mogelijke verandering van formatie zal Advocaat tegen AZ enkele gedwongen keuzes moeten maken. Kenneth Dougall en Sander Fischer pakten tegen FC Twente allebei hun vijfde gele kaart van het seizoen en zijn zodoende geschorst. Bart Vriends is de aangewezen persoon om de plaats van Sander Fischer in te nemen. Soufyan Ahannach of Deroy Duarte zijn de meest voor de hand liggende opties als vervanger van Dougall.

Maar daar blijft het niet bij, want ook op het blessurefront kent Sparta enkele afwezigen. Miquel Nelom, Thomas Verhaar, Mark Veenhoven en Loris Brogno zijn allen niet inzetbaar, terwijl ook de al langer geblesseerde Kortsmit en Saksela nog ontbreken. Het wordt zodoende een flinke puzzel om de opstelling van zaterdagavond te voorspellen, dus daar gaan we onze vingers wijselijk niet aan branden. We doen een gokje en wanneer deze volledig juist blijkt te zijn, trakteert Pro Sparta Online alle Spartanen aan het eind van het seizoen op een broodje frikandel.*

Rouwbanden
In verband met het overlijden van Hans de Koning zal Sparta zaterdagavond in Alkmaar aantreden met rouwbanden. De Koning debuteerde in 1954 voor Sparta en kwam zijn gehele carrière uit voor de Kasteelclub. In totaal speelde hij een kleine 300 wedstrijden voor Sparta en was hij een vaste waarde in het kampioenselftal van 1958/1959. De Koning werd 83 jaar.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth; Holst, Chabot, Vriends, Breuer, Floranus; Sanusi, Ahannach, Van Moorsel; Friday, Kramer

@slkooijman

Ben je zaterdag niet in de gelegenheid om naar Alkmaar af te reizen? Op Twitter houdt @SpartaOnline je vanaf 18.30 live op de hoogte van de het duel tussen AZ en Sparta.

*bij handhaving

Comments are closed