Voorbeschouwing FC Dordrecht – Sparta Rotterdam

Voor Sparta zijn de tien dagen van de waarheid aangebroken. Vanmiddag staat de eerste van hopelijk nog vier resterende wedstrijden op het programma. De eerste horde is FC Dordrecht, tegen wie in een onvervalste regioderby wordt gestreden om een goede uitgangspositie op Het Kasteel. Om 16.45 wordt er afgetrapt aan de Krommedijk.

FC Dordrecht
Waar FC Dordrecht al met één been op het strand stond, hield Sparta al weken rekening met de halve finale van de play-offs. De Dordtenaren troffen een ronde eerder sc Cambuur, verloren op eigen veld met 1-4, maar voerden in Leeuwarden een ware Houdini-act op. Na een 1-0 achterstand bij rust poetste de formatie van trainer Gerard de Nooijer de achterstand uit de heenwedstrijd in amper een halfuur tijd weg, waarna strafschoppen het pleit in het voordeel van de euforische Schapenkoppen beslechtten. De zwembroek kan vooralsnog de kast in.

Het is een opleving waar bij de eilandbewoners geen rekening meer mee werd gehouden, te meer omdat FC Dordrecht de laatste zes wedstrijden van het reguliere Jupiler League seizoen niet wist te winnen. Voor Dordrecht is het tweeluik met Sparta zodoende niet meer dan een bonus. Een cadeau waar geen rekening mee werd gehouden, maar wat wel zorgt voor een zeer relaxte wedstrijdbenadering: niks moet, alles mag.

Sparta
Voor Sparta is alles anders. De Kasteelclub heeft alles te verliezen. Vier wedstrijden scheiden Sparta van handhaving. Evenzoveel of zelfs twee duels minder scheiden Sparta van degradatie. En dat laatste is een doemscenario, twee jaar na het kampioenschap en de orgastische bevrijding uit de Jupiler League. Een nieuwe neergang naar dat voetbalmoeras is voor alle Spartanen een verschrikking.

Desalniettemin moet Sparta de rug rechten en blij zijn met de kans in de nacompetitie. De club leek namelijk al dood en begraven, maar een opmars in de tweede seizoenshelft die met name in thuiswedstrijden gestalte kreeg bleek voldoende voor het vermijden van directe degradatie en biedt Sparta een tweede kans. FC Dordrecht is een tegenstander die serieus moet worden genomen, maar zeker niet onnodig groter gemaakt dient te worden.

Een aderlating voor Sparta is het ontbreken van de German Wall. Jannik Huth en Jeffrey Chabot missen het heenduel met FC Dordrecht. Huth heeft hamstringklachten, Chabot is er niet bij vanwege een knieblessure. De vervanger van Huth komt uit de hoge hoed. Want niet Leonard Nienhuis, die al weken op de bank zit als tweede doelman, maar Roy Kortsmit zal tegen Dordrecht aan de start verschijnen. Een vrij plotselinge terugkeer van de sluitpost die lange tijd kampte met een bilblessure opgelopen in januari, inmiddels alweer ruim een maand meetraint met het eerste elftal, maar sinds zijn blessure nog niet eenmaal behoorde tot de wedstrijdselectie. Tot nu.

Op naar Dordrecht!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Holst, Vriends, Fischer, Nelom, Verhaar, Spierings, Duarte, Sanusi, Mühren, Friday

@slkooijman

Ben je donderdag niet in de gelegenheid om naar De Krommedijk af te reizen? Op Twitter houdt @SpartaOnline je vanaf 16.45 live op de hoogte van de regioderby tussen FC Dordrecht en Sparta.

 

 

Comments are closed