Voorbeschouwing Feyenoord – Sparta Rotterdam

In Rotterdam-Zuid staat er in de laatste twee competitieduels van het seizoen niets meer op het spel. Hoe anders is dat aan de andere kant van de Maas. De weken van de waarheid breken aan op Spangen, waar alles in het teken staat van lijfsbehoud in de Eredivisie. Zondag gaat die missie verder op slechts enkele kilometers van huis, wanneer de ploeg van Dick Advocaat op bezoek gaat bij stadgenoot Feyenoord. De aftrap in de Kuip is om 14.30.

Speciaal weerzien
Voor Dick Advocaat bekend terrein. Voor Giovanni van Bronckhorst bekend bezoek. Advocaat was het die Gio in 2016 de helpende hand toe stak na een ellenlange reeks verliespartijen. Hij hield de trainer van Feyenoord in het zadel en zag zijn protégé in hetzelfde seizoen de beker pakken. Van Bronckhorst kan een hoop betekenen voor de man die zijn trainerscarrière van een voortijdig einde weerhield, al rekent de leermeester niet op cadeautjes van zijn leerling. “Ik verwacht echt niet dat Feyenoord het laat lopen. En Van Bronckhorst moet het niet doen ook. Daar komt bij dat ik helemaal geen cadeautjes wil hebben, Sparta zal het zelf moeten afdwingen om in de Eredivisie te blijven”, sprak Advocaat op de vrijdagse persconferentie.

Van Bronckhorst onderstreepte de woorden van Advocaat, al schroomt hij niet duidelijk te maken dat hij van harte hoopt dat Sparta behouden blijft voor de Eredivisie. “Want wij willen ook volgend seizoen weer die Rotterdamse derby spelen. Als Rotterdammer zou ik het mooi vinden als Sparta in de Eredivisie blijft.” Het sportieve aspect voert echter (terecht) de boventoon. “Wij willen onze laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen onze stadgenoot wel winnen”, besloot Van Bronckhorst, die sinds mei 2015 als eindverantwoordelijke aan het roer staat bij Feyenoord.

Meer laten gelden
Voor Advocaat is in aanloop naar het treffen met Feyenoord één duidelijk. Hij verlangt zondag meer van Sparta. Met name in wedstrijden die buitenshuis worden afgewerkt moet de ploeg zich volgens de oefenmeester meer laten gelden. “Thuis doen we het goed, maar uit niet. Daar moet verandering in komen”, zegt De Kleine Generaal. “We moeten ons in een anders stadion ook laten gelden.”

Hoe Advocaat zijn team meer houvast wenst te geven wilde de coach nog niet kwijt, maar feit is wel dat hij een andere spelopvatting opteert én mannelijk voetbal prevaleert boven het frivole peuterspeelzaalvoetbal dat Sparta twee weken geleden op de mat legde in Arnhem, waar Vitesse de rood-witte prima ballerina’s met liefst 7-0 over de knie legde. Diezelfde prima ballerina’s lieten enkele dagen later tegen NAC Breda zien wel degelijk over een over-mijn-lijk-mentaliteit te beschikken, net als eerder al het geval was tegen VVV Venlo. Beide thuis, beide resulterend in een zwaarbevochten overwinning. Niet frivool, wel vol passie en strijd. Holle begrippen misschien, maar voor de supporter binnen een mum van tijd te herkennen. Waarom lukt dat thuis wel, maar uit niet?

Het is een situatie waar Advocaat mee worstelt. De basis ligt, maar is broos. Met nog twee duels te gaan bezet Sparta de voorlaatste plek. De voorsprong op hekkensluiter FC Twente, dat zondag afreist naar Arnhem voor het uitduel bij Vitesse, bedraagt vier punten. Verliezen de Tukkers, dan is de strijd voor hen in ieder geval gestreden. Een gelijkspel houdt Twente nog minstens een week in leven, mits Sparta én Roda JC beide geen punten pakken. Bij een overwinning van Sparta in de Kuip blijft Neerlands oudste bvo sowieso verschoond van directe degradatie.

Kortom, de tussenstanden op de andere velden gaan zondag ook een rol spelen. Advocaat kijkt naar dat gegeven nuchterder dan de gemiddelde supporter. “Na afloop horen we het wel en dan zullen we zien wat er op de laatste speeldag nog kan en moet. Is Twente er dan al uit, is er nog een mogelijkheid om ons definitief veilig te spelen? Je ontkomt er niet aan dat je tussenstanden hoort, dat gaat automatisch, maar je kunt er zo weinig mee. Voor ons is van belangen dat we het niet perse tegen Feyenoord moeten doen, volgende week tegen Heracles moet het. Dat zou moeten betekenen dat we nu wat vrijer kunnen voetballen.”

Tweede garnituur = genoeg kwaliteit 
Van Bronckhorst heeft aangegeven in de laatste wedstrijden van het seizoen veel wisselingen door te gaan voeren. Een aantal spelers die normalerwijs tot het tweede plan behoren zullen zondag de kans krijgen. Heel veel maakt dat, gezien de overtuigende midweekse 1-5 overwinning bij Willem II, niet. Ook toen gaf Van Bronckhorst, in aanloop naar de gewonnen bekerfinale van vorig weekend, zijn zegen aan de tweede garnituur.

Bovendien beschikt de 43-jarige trainer met Robin van Persie en Dylan Vente over de twee meest efficiënte spelers van de Eredivisie. Sinds zijn terugkeer in Nederland resulteerden negen doelpogingen voor Van Persie in vijf doelpunten. Een rendement dat alleen wordt overtreffen door zijn 16 jaar jongere collega-aanvaller. De nog altijd slechts 18-jarige Vente, achterneef van wijlen Leen Vente, zag drie van zijn vijf pogingen doel treffen. In december lukte hem dat ook al tegen Sparta, toen hij met de tweede treffer van de middag zijn steentje bijdroeg aan de historische zevenklapper op Het Kasteel.

Die gitzwarte winterdag leidde tot het ontslag van Alex Pastoor en de uiteindelijke komst van Dick Advocaat als zijn opvolger. Menig Spartaan zal de surrealistische zondagmiddag van 17 december 2017 tot in de diepste krochten van het brein hebben verbannen. Echter: als er ook maar een greintje eergevoel in je tenen zit, dan laat je je zondag niet opnieuw zonder slag of stoot naar de slachtbank leiden. Buiten het feit dat Sparta de punten hard nodig heeft, is en blijft het treffen met Feyenoord niet zomaar een wedstrijd. De enige stadsderby van Nederland mag maar op één manier worden gespeeld: met het mes tussen de tanden.

Tot zondag!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth; Holst, Chabot, Fischer, Nelom; Verhaar, Van Moorsel, Duarte, Sanusi; Mühren, Friday

@slkooijman

Ben je zondag niet in de gelegenheid om naar De Kuip af te reizen? Op Twitter houdt @SpartaOnline je vanaf 14.30 live op de hoogte van de de stadsderby tussen Feyenoord en Sparta.

Comments are closed