Voorbeschouwing MVV – Sparta Rotterdam

Een week na de winst van de eerste periode wil Sparta de draad vrijdagavond weer oppakken in Maastricht. De periodetitel is leuk, maar Sparta wil meer. De aftrap in De Geusselt is om 20.00.

En zo was Sparta op 26 oktober al zeker van deelname aan de play-offs om promotie/degradatie. Voor wat het waard is natuurlijk. De doelstelling blijft onverminderd promotie naar het niveau waar Sparta in mei nog afscheid van moest nemen. De periodetitel levert Sparta een leuk zakcentje op, geeft bovendien bevestiging van een geslaagde seizoenstart, maar de belangrijkste winst was misschien nog wel de interactie tussen spelers en fans na afloop.

De winst van de eerste periode – een lichtpuntje na een jaar gekenmerkt door tegenspoed – werd door de fans dankbaar omarmd én door de spelers, die na afloop het feestje even meevierden in het spelershome, op waarde geschat. Terwijl Royston Drenthe het Bronzen Schild toonde aan de supporters mengden ook onder andere Lars Veldwijk, Roy Kortsmit en Thomas Verhaar zich kort na afloop van de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Telstar in het feestgedruis. Het versterkt de band tussen spelers en fans, die elkaar dit seizoen nog vaker nodig zullen hebben.

Balans
Een nieuw feestje in Limburg? Het zou fijn zijn. Historisch gezien doet Sparta het niet zo slecht in Maastricht. Sterker nog, in de laatste vijf edities van MVV – Sparta verloren de Kasteelheren niet één keer. Drie keer werd er gewonnen, tweemaal werden de punten gedeeld. De laatste thuisoverwinning van MVV op Sparta dateert van 10 december 2010, toen na 90 minuten een 3-1 einduitslag op het scorebord stond. Het doelpunt voor Sparta werd die vrijdagavond gemaakt door Joey Godee.

Sparta
Sparta moet het vrijdag in Maastricht doen zonder Bart Vriends. De verdediger viel vorige week tegen Telstar al na vijftien minuten uit met een hamstringblessure en vreest dat zijn rentree nog wel even op zich laat wachten, zo liet hij weten voor de camera van RTV Rijnmond. “Ik heb vrijdag een MRI-scan, maar ik verwacht niet dat het binnen een week over is”, sprak Vriends, die afgelopen maandag zijn contract bij Sparta verlengde tot de zomer van 2020.

Niet zo lang geleden zag de wereld er nog heel anders uit voor de in Amersfoort geboren Vriends. Van Alex Pastoor mocht hij uitkijken naar een andere club. Huidig trainer Henk Fraser is maar wat blij met zijn pupil. “Bart Vriends is niet te vervangen, moet ik eerlijk zeggen. Dat is wel een gemis. Maar so be it. Hij moet er alles aan doen om weer zo snel mogelijk fit te zijn.”

Naast Vriends ontbreekt ook Fankaty Dabo in Maastricht. Zijn vervanger heet Janne Saksela. De meest voor de hand liggende optie om de plek van Vriends over te nemen in het hart van de defensie is Bradley Martis. Tegen Telstar startte Fraser voor het eerst dit seizoen met een 4-3-3 opstelling, maar het is nog maar de vraag of hij die systeemswitch kracht bij gaat zetten in het uitduel met MVV. Doet hij dat niet, dan ziet de opstelling er vrijdagavond naar alle waarschijnlijkheid als volgt uit.

Sparta naar voren!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Saksela, Wuytens, Martis, Auassar, Drenthe; Harroui, Duarte, Breinburg; Rayhi, Veldwijk

Vincent Gordijn Bokaal
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen MVV en Sparta spelen supporters van beide ploegen om de Vincent Gordijn Bokaal. Deze cup is vernoemd naar de in 2015 overleden Vincent Gordijn, jarenlang mede-organisator van de onderlinge supporterswedstrijd tussen fans van de Sterrendragers en de Spangenaren. De wedstrijd begint om 18.00.

@slkooijman

Comments are closed