Voorbeschouwing Roda JC – Sparta Rotterdam

Sparta kan in een tijdsbestek van slechts zes dagen een flinke slag slaan in de strijd tegen rechtstreekse degradatie. Stap één werd zondag gezet tegen ADO Den Haag, stap twee moet zaterdagavond volgen in het uitduel met Roda JC. Bij een nieuwe overwinning neemt Sparta afstand van de hekkensluiter en vindt het aansluiting met de ploegen net boven de streep. Kortom: een cruciale kelderkraker. De aftrap in het Parkstad Limburg Stadion is om 20.45.

Gesteund door een kleine 400 Rotterdamse fans gaat Sparta morgen in het diepe zuiden des lands de strijd aanbinden met Roda JC, een tegenstander waarvan de Kasteelclub eerder dit seizoen nog met 1-2 verloor. Een tegenstander bovendien die bij Sparta weinig warme gevoelens oproept. Kille gevoelens zelfs, die voor een significant deel terug te voeren zijn op die ene regenachtige zondagmiddag in mei 2013. Een resumé is niet nodig. Veel belangrijker: de blik gaat vooruit.

Opportunistische strijdwijze
Sparta mag in Kerkrade koste wat kost niet verliezen, wat overigens niet automatisch betekent dat Advocaat zijn manschappen in verdedigende stellingen het veld in stuurt. Want op de vraag of De Kleine Generaal aanvallend durft te starten, antwoordde de oefenmeester in aanloop naar het treffen tussen Roda en Sparta monter: “Ik durf alles.” Realistisch lijkt een offensieve speelwijze in het kelderduel echter niet.

Een opportunistischere spelwijze ligt daarentegen wél in de lijn der verwachtingen. Gezien het feit dat Sparta moeite heeft met de opbouw en voetballend tot kansen te komen geen sinecure blijkt, gooit Advocaat het met Kramer én Mühren over een andere boeg. Laatstgenoemde, als invaller verantwoordelijk voor de winnende treffer tegen ADO, mag tegen Roda in de basis beginnen. Daarmee wordt de tandem die in het seizoen 2012-2013 in het shirt van FC Volendam zo doeltreffend en succesvol was in ere hersteld.

Duitse Muur
Sparta kan zaterdagavond ook bouwen op het Duitse duo Huth en Chabot, dat de laatste weken indruk maakt en zich in Kerkrade ongetwijfeld zal wanen op geboortegrond. Huth, de man van de ‘Glanzparades’, is een sluitpost die de Spartaanse harten sneller doet kloppen. Een keeper met een dergelijk arsenaal aan katachtige parades die zich daarnaast bovendien manifesteert als een baken van stabiliteit heeft de Kasteelclub in de recente geschiedenis niet gehad. Laten we hopen dat Huth die lijn doortrekt tot het einde van het seizoen. De kans is immers levensgroot dat het verblijf van de van FSV Mainz gehuurde doelman op Spangen beperkt blijft tot een halfjaar.

Chabot, de man van het betere stuc- en pleisterwerk, ligt daarentegen nog vast tot de zomer van 2020. Gelukkig, want de verdediger maakt een opmerkelijke en bewonderenswaardige opmars door en toont zich een constante factor in het elftal van Advocaat, dat zich de laatste weken in defensief opzicht sowieso stabieler manifesteert.

Sparta, laat ons juichen!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth; Holst, Chabot, Fischer, Nelom; Verhaar, Sanusi, Dougall, Ahannach; Mühren, Kramer

Afwezig: Friday, Floranus, Brogno, Kortsmit en Saksela

@slkooijman

Ben je zaterdag niet in de gelegenheid om naar Kerkrade af te reizen? Op Twitter houdt @SpartaOnline je vanaf 20.45 live op de hoogte van de het duel tussen Roda JC en Sparta.

Comments are closed