Voorbeschouwing Roda JC – Sparta Rotterdam

Terwijl lijstaanvoerder Go Ahead Eagles 230 kilometer verderop de degens kruist met nummer drie én mede-koploper Almere City, stuit Sparta als nummer twee en eveneens gedeeld koploper in Kerkrade op Roda JC. Het wordt een spannende vrijdagavond, want ook de strijd om de eerste periodetitel is nog altijd in volle gang. De aftrap in het Parkstad Limburg Stadion is om 20.00.

Het pleit in de eerste periode wordt pas beslecht op vrijdag 26 oktober, maar toch kan Sparta bij winst in Kerkrade een flinke stap zetten op weg naar de eerste Bronzen Stier van het seizoen. Niet het hoofddoel uiteraard, maar wel een leuk extraatje én de bevestiging van een geslaagde seizoensstart. Momenteel staan Almere City en Sparta met 17 punten aan kop in de strijd om de eerste periode. Die ging pas van start in de derde speelronde, als gevolg waarvan Go Ahead Eagles drie punten minder heeft verzameld. Almere City reist volgende week af naar FC Twente, terwijl Go Ahead Eagles bezoek krijgt van Cambuur Leeuwarden. Voor Sparta staat in de beslissende wedstrijd een thuisduel tegen Telstar op het programma.

De tegenstander van morgen, Roda JC, staat na negen speelrondes twaalfde en won net zo vaak als dat het verloor: viermaal. Eenmaal speelde de ploeg van trainer Robert Molenaar dit seizoen gelijk. Twee van de vier verliespartijen leed Roda in de afgelopen twee weken, toen respectievelijk Jong PSV en Go Ahead Eagles te sterk waren voor de Koempels, die als gevolg van deze nederlagen achterop zijn geraakt bij de ploegen aan kop van de KKD. Voor Roda JC is een overwinning vrijdag dus een must, wil het de aansluiting niet definitief verliezen.

Het zal voor de thuisploeg een reden zijn alles uit de kast te halen. Met de op papier sterkste elf zal dat niet gebeuren, want Roda heeft te maken met blessureleed én schorsingen. Beoogd basisspelers als Gyliano van Velzen, Chance Simakala en Niels Verburgh zijn afwezig vanwege fysiek malheur. Livio Milts en Mohammed El Makrini zijn allebei geschorst.

Sparta
De verwachting dat Sparta tegen Roda JC weer kan beschikken over Roy Kortsmit kan de prullenbak in. De doelman is nog niet volledig hersteld van zijn schouderblessure en trainde donderdag apart van de groep. Net als tegen Cambuur Leeuwarden staat zodoende Tim Coremans onder de lat. Naast Kortsmit is ook Janne Saksela niet okselfris. De rechtsback is in de pikorde voorbijgestreefd door Fankaty Dabo, maar het lijkt er op dat de Fin morgen überhaupt niet bij de wedstrijdselectie zit.

Niet Stijn Spierings maar (de sterk spelende) Ilias Alhaft verving vorige week de wegens interlandverplichtingen afwezige Gregor Breinburg. Alhaft stond Veldwijk bij in de aanval. Als gevolg daarvan zakte Mohamed Rayhi een linie terug. Het leidde ertoe dat Sparta, dat wederom aantrad in een 5-3-2 systeem, een surplus aan kansen creëerde ten opzichte van eerdere weken. Tegen Roda JC is Breinburg weer van de partij en zit Henk Fraser met een luxeprobleem. Toch lijkt de kans aanzienlijk, ook gezien het feit dat het een uitwedstrijd betreft, dat Breinburg gewoon in de basis start. Als dat zo is, dan is Ilias Alhaft het kind van de rekening.

Het is echter – zoals zo vaak met vermoedelijke opstellingen van Sparta – koffiedik kijken. De eerste keer dat Sparta dit seizoen in dezelfde samenstelling speelt als de week ervoor moet zich namelijk nog aandienen.

Nathan Rutjes
Nathan Rutjes neemt vrijdagavond rondom het duel tussen Roda JC en Sparta definitief afscheid als profvoetballer. De 34-jarige Rotterdammer maakte op 6 augustus bekend een punt achter zijn actieve loopbaan te zetten. Rutjes stond tussen 2005 en 2012 onder contract bij Sparta en speelde in die periode 96 officiële wedstrijden voor de Kasteelclub. Na twee jaar MVV koos Rutjes in 2014 voor Roda JC, waar hij vier jaar onder contract stond en kwam tot 61 competitieduels in het geel-zwart. Rutjes is tegenwoordig assistent-trainer van Roda JC o17.  

Vermoedelijke opstelling Sparta: Coremans; Dabo, Wuytens, Vriends, Auassar, Drenthe; Harroui, Duarte, Breinburg; Rayhi, Veldwijk

@slkooijman

Comments are closed