Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – Ajax

Een opgeleefd Sparta ontvangt zondagmiddag Ajax op een uitverkocht Kasteel. Na de thuiszege op ADO Den Haag volgde een week later een fraaie uitoverwinning in Kerkrade, waarmee de Spangenaren zich lucht verschaften in de strijd tegen directe degradatie. Met de twee opeenvolgende zeges boekte Sparta evenveel overwinningen als in de 22 speelrondes ervoor. Ook tegen Ajax is Sparta niet kansloos. De aftrap is om 14.30.

Het was 29 oktober 2017 toen Sparta op eigen veld een zwaarbevochten 2-1 zege boekte op FC Groningen. Een vervolg kreeg die overwinning in de weken en maanden die volgden niet. De slechte resultaten mondden uit in een sportieve crisis, het ontslag van Alex Pastoor en de komst van Dick Advocaat. Uiteindelijk duurde het liefst 98 dagen voordat een nieuwe overwinning mocht worden bijgeschreven, op 4 februari tegen Willem II (1-0).

Dat een dergelijke dubbelslag ook bewerkstelligt kan worden in een tijdsbestek van zes dagen, bewees Sparta in de voorgaande twee speelrondes. Op het moment dat het moet toont de Kasteelclub – ingegeven door trainer Advocaat – ballen. De opportunistische speelstijl legt Sparta tot dusverre geen windeieren. Een fijn gegeven in de laatste fase van de competitie, waarin Sparta op eigen veld onder andere nog de degens zal kruisen met VVV Venlo en NAC Breda. Dat de ploegen boven de streep ook punten blijven pakken? Het zij zo. Als die verfoeide laatste plaats maar uit zicht blijft.

Advocaat versloeg Ajax eerder op Spangen
Advocaat boekte als trainer op Het Kasteel al eerder een historische overwinning op de gasten uit de hoofdstad. Dat deed hij in 1991 als trainer van SVV. De Schiedammers werkten gedurende het gehele seizoen haar thuiswedstrijden af in de Kuip, omdat Sportpark Harga niet voldeed aan de Eredivisienormen. Op zondag 9 juni speelde Feyenoord echter thuis, waardoor SVV uitweek naar Rotterdam-West. Daar ontving het Ajax, dat met PSV was verwikkeld in een spannende titelrace. Saillant detail: de trainer van Ajax was op dat moment Leo Beenhakker, de man die Advocaat in december smeekte Sparta de helpende hand toe te steken.

Ajax-debuut op geboortegrond? 
We kunnen het hebben over verschillende zaken die momenteel spelen in Amsterdam, maar dat gebeurt al genoeg. Daarom aandacht voor iets anders. Er kan morgen namelijk een geboren Rotterdammer debuteren op Het Kasteel. Tot zover niet zoveel speciaals, ware het niet dat het een speler betreft die onder contract staat bij Ajax. Noa Lang, 18 jaar, werd op zesjarige leeftijd opgepikt door de jeugdopleiding van Feyenoord, maar maakte in de C’tjes de gevoelige en veelbesproken overstap naar de Ajax-jeugd. Simpelweg omdat het hart van de jonge Lang ligt bij de club uit de hoofdstad.

Zondag in Rotterdam maakt de middenvelder naar alle waarschijnlijkheid voor de tweede keer deel uit van de selectie van trainer Erik Ten Hag. Debuteren op Spangen, het zou voor Lang extra speciaal zijn. “Ik zou het echt mooi vinden om mijn debuut voor Ajax in mijn geboortestad Rotterdam te maken. Vooral tegen Sparta zou tof zijn. Dat is ook een beetje de club van van mijn moeder en opa van mijn moeders kant”, onthulde Lang in gesprek met Ajax Life. “Dat zou het plaatje wel echt compleet maken!”

Sparta
Wie tegen Ajax leuk zal willen voetballen, heeft vroeg of laat een probleem. En in dat opzicht scheelt het ook dat Sparta (dat) niet hoeft. De druk ligt bij de Amsterdammers, die – wellicht tegen beter weten in – de druk op PSV in de laatste fase van de competitie wensen op te voeren.

De blessure van Fred Friday, die uiteindelijk de weg vrij maakte voor de huidige plaats- en naamverdeling in de voorhoede, is genezen. De huurling van AZ tobde met een kwetsuur aan het bovenbeen en zit tegen Ajax weer bij de wedstrijdselectie. Advocaat ruimt een plek op de bank in voor de Nigeriaan. Voor de geroutineerde oefenmeester is er immers weinig reden tot wijziging.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth; Holst, Chabot, Fischer, Nelom; Verhaar, Sanusi, Dougall, Ahannach; Mühren, Kramer

Afwezig: Kortsmit, Floranus, Brogno en Saksela

@slkooijman

Ben je zondag niet in de gelegenheid om naar Het Kasteel af te reizen? Op Twitter houdt @SpartaOnline je vanaf 14.30 live op de hoogte van de het duel tussen Sparta en Ajax.

Comments are closed