Vooruitblik Sparta Rotterdam – VVV Venlo

Het einde van het seizoen nadert. In de 30ste speelronde van het Eredivisieseizoen neemt Sparta het zaterdagavond op tegen VVV Venlo. Een club waarvan het in de laatste vijf thuiswedstrijden niet verloor. Hoe maakt niet uit, maar dat er vanavond drie punten moeten worden gepakt is één ding dat zeker is. De aftrap op Het Kasteel is om 20.45.

Toegegeven, Sparta heeft met de thuiswedstrijden tegen VVV, NAC Breda en Heracles Almelo het lot volledig in eigen handen. Wel wordt de situatie (opnieuw) met de week nijpender. Als zelfs Roda geen Houdini-act nodig lijkt te hebben om directe degradatie te voorkomen, maar met 0-3 gaat winnen in Arnhem, dan wordt het restant van de competitie loodzwaar. Na de 0-2 overwinning van Sparta in Kerkrade leken de geel-zwarten dood en begraven. Niets blijkt echter minder waar.

Sparta moest het na die overwinning bij Roda doen met twee verliespartijen. Op Spangen werd (weliswaar geflatteerd) met 2-5 verloren van Ajax. Na de interlandbreak kon Sparta in Zwolle geen vuist maken en verloor het terecht met 2-0 van een ploeg die tot vorig weekend zeven wedstrijden op rij niet had gewonnen. Kansen kreeg de ploeg van Dick Advocaat in het eerste bedrijf wel, maar in de tweede helft leek het besef bij de spelers te ontbreken waar nu ook alweer daadwerkelijk om werd gevoetbald: lijfsbehoud.

En dus ging Advocaat deze week in gesprek met zijn selectie. Dat doet de trainer natuurlijk niet voor niets, want de apathische tweede helft in Overijssel wekte ook bij de 70-jarige trainer de nodige wrevel. “We hebben gezamenlijk gesproken, spelers laten praten. We kunnen niet continue blijven zeggen dat we een aardig elftal hebben. Iedere week een wedstrijd minder, het moet gebeuren, anders zijn de consequenties heel vervelend”, sprak Advocaat tegen RTV Rijnmond.

VVV kent die zorgen niet. De Limburgers doen het met dertien punten meer op de ranglijst aanzienlijk beter dan Sparta, de tegenstrever die de Venlonaren in het seizoen 2016-2017 van de titel hield in de Jupiler League. Een jaar later slaagde Maurice Steijn hier met zijn formatie alsnog in, waarna de rentree in de Eredivisie op 12 augustus 2017 werd gevierd met een 3-0 zege op… Sparta. De voortekenen van destijds hebben ons niet bedrogen. Het werd inderdaad een zwaar seizoen.

Nog vijf speelrondes heeft Sparta om directe degradatie te voorkomen. Dat is het primaire doel. Wil Sparta die missie gestalte geven, dan moet vanavond gewonnen worden van VVV. Zonder Jeffrey Chabot, want hij is geschorst. Bart Vriends is op een wederom uitverkocht Kasteel (waarvoor hulde!) zijn vervanger.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth; Holst, Vriends, Fischer, Nelom; Sanusi, Dougall, Mühren; Ahannach, Kramer, Verhaar

@slkooijman

Ben je zaterdag niet in de gelegenheid om naar Het Kasteel af te reizen? Op Twitter houdt @SpartaOnline je vanaf 20.45 live op de hoogte van de het duel tussen Sparta en VVV Venlo.

Comments are closed