104 jaar Kasteel: Sparta, de eerste Nederlandse club met een eigen stadion

Op 15 oktober 2016 bestond Het Kasteel 100 jaar. Een stadion verweven in de historie van ‘s lands oudste betaald voetbalorganisatie. Speciaal voor die unieke gelegenheid dook Pro Sparta Online vier jaar geleden de geschiedenisboeken in.

Sparta, de eerste Nederlandse club met een eigen stadion

Weinig mensen weten het, maar Sparta speelde na de oprichting in 1888 zijn eerste wedstrijden op Rotterdam-Zuid, nota bene in de wijk Feijenoord. Het eerste serieuze onderkomen betrekt Sparta in 1889 op De Heuvel, nu bekend als de plek waar de Euromast staat.

In 1893 verhuist de club naar de Schietbaan. Weer een jaar later wordt het Schuttersveld in Crooswijk het nieuwe onderkomen van Sparta, waarna de club in 1906 naar de Prinsenlaan verkast.

Vijfmaal kroonde Sparta zich tussen de jaren 1909 en 1915 tot landskampioen. Als gevolg van de enorme publieke belangstelling was de club genoodzaakt een stadion te bouwen. Dat werd Het Kasteel, de locatie waar de club 100 jaar later nog altijd resideert.

Waarom Het Kasteel een kasteel werd
Van burgemeester mr. A. R. Zimmerman kreeg Sparta alle mogelijke medewerking een eigen stadion te creëren. In 1916 betrok Sparta het door de heren De Roos en Overeynder ontworpen Kasteel, dat ongeveer 125000 gulden kostte.

Beide architecten kozen met reden voor dit ontwerp, want tot 1890 had ten noorden van het huidige Kasteel een ruïne van ‘het Huis te Spangen’ gestaan, een kasteel dat was gebouwd in dertiende eeuw en eigendom was van de familie Van Spangen. Dat bouwwerk werd in 1572 ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog tijdens hevige veldslagen vernietigd.

Naar Engels voorbeeld werd Het Kasteel het middelpunt van de later gebouwde woonwijk Spangen. Helemaal voltooid was het stadion als gevolg van bezuinigingen en materiaalschaarste pas in 1927.

De publieke belangstelling viel in de begintijd wat tegen, maar daar was volgens De Tijd een goede reden voor: “Een brug overr de Schie was er nog niet, zodat het voetbalminnende publiek zondags per veerpont – twintig personen per keer – de polder Spangen moest bereiken. Eerst toen de Mathenesserbrug en de Lage Erfbrug gereedkwamen, wisten steeds meer Rotterdammers Het Kasteel te vinden.

50 jaar Kasteel
In 1966 bestond Het Kasteel 50 jaar. Die gelegenheid wilde het bestuur van Sparta niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Een feestwedstrijd kon destijds niet worden georganiseerd, omdat zowel Sparta als Xerxes indertijd in dezelfde competitie gebruik maakten van het stadion.

Wel werd er een extra nummer uitgebracht van het clubblad ‘De Spartaan’ met 20 fotopagina’s. In dat blad vond men een bon die recht gaf op gratis toegang tot de overdekte Schietribune bij de competitiewedstrijd tussen Sparta en Elinkwijk.

Er was echter één aantekening: de bon kon slechts gebruikt worden door mensen ouder dan 65 jaar of jonger dan 15 jaar. Het bestuur wilde daarmee haar dank uitbrengen aan het publiek dat de Kasteelclub vijftig jaar geleden al steunde en trachtte de sympathie onder de Rotterdamse jeugd te vergroten, aldus De Tijd.

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.