Cijfers & Statistieken: Wat Sparta Rotterdam – FC Utrecht ons leerde

Sparta verloor zondagmiddag met 1-3 van FC Utrecht. Na een slaapverwekkende eerste helft, waarin de bezoekers al na 36 seconden de leiding namen, herpakte de thuisploeg zich na rust. Het leidde tot de 1-1, bijna tot de 2-1, maar uiteindelijk trok FC Utrecht aan het langste eind.

“We weten dat Fischer en Breuer twee langzame verdedigers zijn. De eerste bal leggen we erachter, daarop volgde een terugtrekbal en dan zit-ie al”, sprak Zakaria Labyad na afloop van het duel over de vroege openingstreffer, de snelste in het huidige Eredivisie-seizoen.

Zere plek
Labyad legde de vinger op de zere plek. Een plek die ook de komende weken veelvuldig zal worden getest, kijkend naar de veelal sterke opponenten die de Kasteelclub in de maand december treft. Gelijksoortige situaties gaan ontstaan tegen de vliegensvlugge vleugelflitsers en technisch begaafde spelers van PSV, Vitesse en Feyenoord, die – net als FC Utrecht – hun best zullen doen te speculeren op dergelijke momenten.

Want zo eenvoudig als het klinkt, is het in de praktijk soms ook, zo blijkt. De 0-1 was pijnlijk, net als de 1-3. In de jacht naar 2-2 liep Sparta zich voorbij, waardoor de verdedigende organisatie niet meer op orde was. Sparta stond veel te hoog en als gevolg hiervan belandde Michel Breuer na een door Sherel Floranus verloren luchtduel onverhoopt in een sprintduel met Gyrano Kerk. Dat gun je in principe al niemand, maar naast Breuer heeft de Utrechtenaar al helemaal veel weg van Usain Bolt. En Breuer van een… Nou ja, vul zelf maar in.

Dat Breuer in de tweede helft werd gewisseld, staat (dit seizoen) niet op zichzelf. Breuer startte tienmaal in de basis, maar speelde slechts vijf keer de volledige 90 minuten vol. Vorig jaar werd de routinier, die 32 competitieduels speelde, in het gehele seizoen zeven keer gewisseld.

Sparta speelde in de tweede helft helemaal niet slecht, wat deels ook te maken had met het feit dat FC Utrecht een verre van sterke indruk maakte op Het Kasteel. Met iets meer geluk stond de thuisploeg na een uur voetballen zelfs met 2-1 voor. De kwetsbaarheid van Sparta zit ‘m echter in bovenstaande momenten.

Kampioen in de duels
Toegegeven, de kop dekt de lading niet volledig. Hij verliest zijn duels namelijk ook weleens, maar feit is dat geen speler in de Eredivisie dit seizoen meer duels won dan Kenneth Dougall. Liefst 109 keer kwam hij in een man-tegen-man duel als winnaar uit de strijd.

Scorende basisdebutant
Nick Proschwitz luisterde zijn basisdebuut tegen FC Utrecht op met een doelpunt. Robert Mühren, voor Proschwitz de laatste trefzekere basisdebutant in het shirt van Sparta, bood de Duitser een niet te missen kans.

Mühren scoorde op 20 augustus in het thuisduel met PEC Zwolle. Tegen dezelfde tegenstander én in dezelfde maand scoorde Craig Goodwin een jaar eerder ook bij zijn basisdebuut.

Snelste tegengoal sinds 1991
Hiervoor moeten we het Twitteraccount @SpartaStats bedanken. Want even terugkomend op de snelle goal van Labyad: dat was de snelste tegengoal die Sparta in eigen huis in de Eredivisie moest incasseren sinds 6 oktober 1991. Hans Vincent was toen al na 13 seconden trefzeker namens Willem II. Voor de cijferfetisjist: dat duel eindigde in 1-1.

Mijlpaal lonkt voor Floranus
Als het meezit, dan speelt Sherel Floranus volgende week tegen PSV zijn 50ste duel in het shirt van Sparta. Voor iemand die nog altijd slechts 19 jaar oud is, is dat een zeer fraai aantal.

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.