Craig Goodwin, van gewaardeerde kracht tot plotseling vertrek

Opeens was hij weg. Craig Goodwin zag zijn contract bij Sparta in maart verlengd worden tot de zomer van 2019. Een maand later werd diezelfde verbintenis plots verscheurd. Voor de buitenwacht een verrassing, maar op de burelen van Het Kasteel broeide het al langer. Een reconstructie.

Het is 14 mei 2017 als Craig Goodwin met een lach van oor tot oor over het veld van de Adelaarshorst loopt. Sparta heeft zich zojuist na een bloedstollende apotheose in Deventer verzekerd van nog een jaar Eredivisie, met dank aan de excellerende Australiër die als invaller een glansrol voor zich zag weggelegd. In een duel dat gewonnen móest worden om kans te houden op rechtstreekse handhaving stelde Goodwin met een scherpe vrije trap Martin Pusic in staat de ban te breken. Go Ahead Eagles kwam langszij, maar tien minuten voor tijd was het weer de tandem Goodwin-Pusic die Sparta naar een nieuwe voorsprong leidde. In de slotminuut maakte Goodwin aan alle onzekerheid een einde door een directe vrije trap binnen te schieten. Nog een jaar Eredivisievoetbal voor Sparta. 


Van veelbelovende start…
Een jaar eerder, op 4 mei 2016, wordt Goodwin gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Sparta. Een speler waarmee de Kasteelclub in de Eredivisie geen modderfiguur zal slaan, zo lijkt het. Goodwin komt over van Adelaide United waarmee hij dat seizoen de Australische titel veroverde. Als klap op de vuurpijl werd hij door de supporters van de Australische topclub zelfs verkozen tot speler van het seizoen. 

De eerste indrukken van Goodwin zijn veelbelovend. Bij de seizoensouverture tegen Ajax valt hij nog in. Een week later krijgt hij zijn eerste basisplaats toebedeeld in de uitwedstrijd bij PEC Zwolle, waarin hij direct zijn waarde toont met een doelpunt en een assist. Ook in de wedstrijden tegen Willem II en sc Heerenveen is hij voor de winterstop trefzeker. 


Toch verliest Goodwin uiteindelijk zijn basisplaats. Vanaf januari kiest Alex Pastoor op de flanken voor nieuweling Jerson Cabral, terwijl ook Loris Brogno de voorkeur geniet boven Goodwin, die nog wel geregeld invalt. Zo ook in die allerlaatste wedstrijd van het seizoen, waarin Goodwin zich van grote waarde toont en Sparta hoogstpersoonlijk helpt aan een langer verblijf in de Eredivisie. 

In de maanden daarvoor zijn zijn ouders enkele weken op bezoek in Nederland. Vader Tony moedigt Sparta meerdere wedstrijden aan vanaf de Denis Neville Tribune, tussen de fanatieke Spangenaren, en reist samen met zijn vrouw met de supportersbus naar Heerenveen. Craig heeft het, ondanks het feit dat hij niet altijd kan rekenen op een basisplaats, goed naar zijn zin in Nederland. 

In het tweede seizoen in de Eredivisie is Goodwin onder Pastoor wél onbetwist basisspeler. Aan dat gegeven komt echter een abrupt einde als de Amsterdammer na de 0-7 oorwassing tegen Feyenoord in december 2017 het veld moet ruimen. De komst van Advocaat blijkt voor Goodwin het begin van het einde op Het Kasteel. 

… naar uitzichtloze situatie

Vanaf de winterstop merkt Goodwin dat er voor hem een hoop gaat veranderen. Al snel komt hij erachter dat Advocaat niets over hem weet en niet de intentie heeft energie in hem te steken. Op het winterse trainingskamp maakt Goodwin voornamelijk deel uit van het tweede team, waarin hij tijdens trainingswedstrijden wordt gebruikt als rechtsback of centrale verdediger. 

Goodwin besluit daarop het gesprek aan te gaan met Advocaat, die aangeeft de voorkeur te geven aan de spelers die hijzelf naar Sparta heeft gehaald. Fair enough, dacht Goodwin, maar wel vraagt hij Advocaat om bij de clubleiding aan te geven dat hij onder de huidige omstandigheden niet onwelwillend tegenover een vertrek staat. Het WK komt er immers aan en Goodwin maakte in de voorgaande interlandperiodes altijd deel uit van de selectie van The Socceroos. Die plek wil hij niet kwijtraken, dus moet hij spelen. 

Maar van Sparta krijgt hij nul op het rekest. Sterker, een dag later vertelt de club hem dat de optie in zijn contract zal worden gelicht waardoor Goodwin vastligt tot de zomer van 2019. En zo ontstond er een vrij surrealistische omstandigheid. Goodwin zat gevangen in een situatie waarin de trainer geen beroep op hem deed, maar de clubleiding hem niet wilde laten gaan vanwege zijn verdiensten voor de club in de periode daarvoor. Maar daarmee is het verhaal nog niet af. 

Goodwin krijgt in de winterstop diverse aanbiedingen van Europese clubs, maar deze worden door Sparta terzijde geschoven. Er zit voor Goodwin niets anders op. Hij moet zich schikken in zijn rol. Sinds de komst van Advocaat in de winterstop krijgt Goodwin in negen wedstrijden slechts 68 speelminuten, waarvan 63 in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen op 26 januari 2018. Een grote switch in een kort tijdsbestek: van altijd spelen naar een uitzichtloze situatie. 

Op 8 maart brengt Sparta naar buiten dat het de eenzijdige optie in het contract van Goodwin heeft gelicht en zijn contract nu loopt tot de zomer van 2019. Voor wat het waard is krijgt Goodwin een etmaal later, op 9 maart, pardoes, voor het eerst sinds de uitwedstrijd in Heerenveen, acht speelminuten in het (gewonnen) uitduel bij Roda JC. 

Een zoethoudertje, want Goodwin is verre van tevreden met de situatie. Midden maart wordt Henk van Stee aangesteld als technisch manager van de Kasteelclub. Het is volgens Goodwin aan hem te danken dat hij, ondanks zijn recent verlengde contract, toch weg mag bij Sparta. Waar Sparta eerder nog een geldsom voor hem verlangt, is hij vanaf 30 april vrij om te gaan en staan waar hij wil. 

Hij weet dat hij het WK kan vergeten en besluit terug te keren naar Adelaide. Een ervaring rijker, een ilussie armer. In een bekende omgeving wil hij het plezier in het voetbal hervinden en weer het beste in zichzelf naar boven halen. Dat lukt Goodwin tot op heden zeer goed. Hij bereikt met Adelaide onder andere de bekerfinale. In de eindstrijd van de FFA Cup scoort Goodwin op 30 oktober twee fantastische doelpunten waarmee hij Adelaide United de bekerwinst schenkt. En voor wie het niet gelooft? Hieronder de links…

Reliving an epic #FFACup 2018 Final. #MagicOfTheCup pic.twitter.com/Qa3rEy6VlU— FFA Cup (@FFACup) 31 december 2018

What a free-kick this was from Craig Goodwin. #FFACup

?: @FoxFootball #MagicOfTheCup pic.twitter.com/oWe7qWRelF— FFA Cup (@FFACup) 31 december 2018

This is a goal worthy of winning any Cup final in the world.

What a strike from Craig Goodwin! ?

?: @FoxFootball pic.twitter.com/CHdAzWRTuu— FFA Cup (@FFACup) 31 december 2018

Goodwin is met zijn 27 jaar niet meer de jongste, maar gaat hoe dan ook ooit nog eens de stap maken naar Europa om een nieuw avontuur aan te gaan. Helaas zal dat niet meer zijn in het shirt van Sparta.

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.