Daniël Bessa, toekomstig wereldtopper op Spangen?

Sparta presenteerde vandaag drie nieuwe spelers op Het Kasteel. Nourdin Boukhari en Geert Arend Roorda zijn uiteraard bekende namen. Van Daniël Bessa daarentegen zal de gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber nog nooit hebben gehoord. Toch behoeft deze jongeman enige toelichting. Amper twee jaar geleden werd hem namelijk nog een glorieuze voetbaltoekomst voorspeld; nu speelt hij bij Sparta.

Daniël Bessa, een Braziliaan met Italiaanse roots, werd op 14 januari 1993 geboren in Sao Paulo. Inter ontdekte hem op 15-jarige leeftijd in de jeugd van Atletico Paranaense. Sinds 2008 maakte Bessa deel uit van de jeugdopleiding van Inter. De rechtsbenige middenvelder maakte in die jaren een stormachtige ontwikkeling door in Milaan. Zijn balbehandeling en verfijnde techniek werd vergeleken met die van Xavi en Wesley Sneijder, wat hem in de jeugdopleiding de bijnaam ‘Kleine Sneijder’ opleverde. Zijn echte doorbraak kende Bessa in 2012 tijdens de NextGen Series, de Champions League der beloftenelftallen. Inter won die competitie, waarin een grote rol was weggelegd voor Bessa. Hij scoorde drie treffers en gaf de beslissende assist in de finale.

Een grote toekomst werd hem voorspeld. Toenmalig Inter trainer Andrea Stramaccioni haalde hem niet veel later bij het eerste elftal. Bessa zou spoedig zijn debuut maken voor de Nerazzurri, ware het niet dat een oogblessure roet in het eten gooide. Zijn debuut leek slechts een kwestie van tijd, maar in juni 2012 sloeg het noodlot pas echt toe. Bessa scheurde een kruisband en zou meer dan een halfjaar aan de kant staan. Ondanks deze ernstige blessure hield Inter rotsvast vertrouwen in de jongeling en bood hem daarom tijdens zijn revalidatie een vernieuwd contract aan.

Zijn rentree op het veld maakte Bessa echter niet bij Inter, maar bij Vicenza. De club uit de Serie B huurt hem voor een halfjaar. Begin maart 2013 maakt Bessa zijn professionele debuut in een competitiewedstrijd tegen Padova. Helaas blijkt zijn debuut het enige hoogtepunt uit die verhuurperiode. Uiteindelijk komt Bessa tot drie wedstrijden bij Vicenza, met name vanwege het feit dat hij als gevolg van zijn hevige blessure maar moeilijk fit kan worden. Na terugkomst in Milaan verklaart een getergde Bessa dat hij niet opnieuw wil worden verhuurd, maar wil vechten voor zijn kans onder de nieuwe trainer Walter Mazzari.

In de tussentijd toont Sunderland, toen nog onder leiding van Paolo Di Canio, interesse in Bessa. Die interesse blijkt niet wederzijds, want Bessa wimpelt Sunderland zonder pardon af en verklaart dat ‘Engels voetbal niet was waar hij naar op zoek was.’ Een paar weken later beslist Inter dat Bessa wordt verhuurd aan Olhanense, een club die uitkomt op het hoogste niveau in Portugal. Het begin is hoopvol. Bessa debuteert als invaller in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Vitoria de Guimaraes. Niettemin blijft het bij die invalbeurt van 14 minuten. Bessa speelt na die wedstrijd geen minuut meer en komt niet voor in de plannen van trainer Paulo Alves.

30 januari 2014. RTV Rijnmond meldt dat Sparta proefspeler Daniël Bessa tot eind van het seizoen huurt van Inter. Amper twee jaar geleden werd hij nog omschreven als toekomstig wereldtopper. Ik ben benieuwd.

S.K.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.