De balans: Sparta houdt lot in eigen hand na krankzinnig slot op Het Kasteel

Het was even surrealistisch als verfrissend. Sparta, dat dit seizoen niet bepaald uitblinkt in scorend vermogen, toonde karakter, richtte zich op vanuit geslagen positie en kantelde de wedstrijd in de slotfase op wilskracht in eigen voordeel. Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Het Duitse spreekwoord kenschetst de geestesgesteldheid van menig voetbalsupporter, die al helemaal opgaat in tijden van degradatienood. Robert Mühren stal met twee doelpunten de show op een uitverkocht Kasteel dat bijna uit zijn voegen barstte. Met nog vier speelronden voor de boeg maakt Pro Sparta Online de balans op.

Perspectief
Vitesse-uit, NAC Breda-thuis, Feyenoord-uit, Heracles-thuis. Het zijn de vier resterende wedstrijden die Sparta scheiden van het slot van het (reguliere) Eredivisieseizoen.

In de laatste vijf wedstrijden boekte Sparta drie zeges, evenveel als in de 25 wedstrijden daarvoor. Wanneer die tendens zich voortzet, hoeft Sparta niet te vrezen voor plek 18. Echter is de lijn tussen geluk en verdriet flinterdun. Want waar Sparta negen punten pakte in de laatste vijf wedstrijden, peuterde Roda JC – lange tijd beschouwt als degradatiekandidaat nummer 1 en na de 0-2 overwinning van Sparta in Kerkrade vrijwel afgeschreven – pardoes de maximale score uit de laatste drie wedstrijden. De geel-zwarte verpersoonlijking van Houdini uitvlakken? Nooit doen.

Door de zege op VVV Venlo houdt Sparta haar lot volledig in eigen hand. Ongeacht het resultaat van FC Twente bij Feyenoord blijft het minstens één speelronde buiten bereik van de rode lantaarndrager. Winnen deed Sparta dit seizoen op eigen veld van de nummer 18 (FC Twente), de nummer 15 (FC Groningen), de nummer 13 (Willem II), de nummer 12 (VVV Venlo) en de nummer 9 (ADO Den Haag). De nummers 11 en 14 van de Eredivisie, Heracles Almelo en NAC Breda, komen in het restant van de competitie nog naar Spangen.

Productie in de lift
Dit seizoen kwam Sparta in elf wedstrijden niet tot scoren. Zeven wedstrijden bleven de Kasteelheren doelpuntloos onder Alex Pastoor, eenmaal onder diens interim-opvolger Dolf Roks en driemaal onder huidig trainer Dick Advocaat. Geen club in de Eredivisie kan deze reeks evenaren. Wat dat betreft waren de drie doelpunten die Sparta tegen VVV wist te noteren een unicum. Niet eerder vond Sparta het net dit seizoen driemaal in een Eredivisieduel.

De drie doelpunten die Sparta scoorde tegen VVV zijn goed voor 10,3% van de totale productie van de Rotterdammers dit seizoen. Dat percentage had zomaar hoger kunnen liggen wanneer lat en paal de Venlonaars zaterdagavond niet liefst vier maal gunstig gezind waren. Met 29 doelpunten in 30 wedstrijden is de Kasteelclub nog altijd de minst productieve ploeg van de Eredivisie, maar het laat de laatste weken voorzichtig zien het net steeds eenvoudiger te vinden. In de laatste vijf duels troffen de rood-witten negen keer doel. Ter vergelijking: in de 17 wedstrijden voor de winterstop konden de Spangenaren slechts dertien keer juichen.

Pastoor contra Advocaat
Door verschillende pseudo-journalisten wordt het zogenaamde ‘Advocaat-effect’ met enige regelmaat bespot. Feit is echter dat niemand anders dan Dick na de winterstop het zinkende schip dat Sparta heet had kunnen vlot trekken. In de zestien wedstrijden onder Alex Pastoor sprokkelde Sparta elf punten bij elkaar. Dat aantal werd gisteravond overvleugeld door zijn opvolger, onder wiens leiding inmiddels dertien punten bijeen werden geraapt in evenzoveel duels. De snelle rekenaar onder ons roept eureka en constateert dat Dick Advocaat gemiddeld één punt per wedstrijd mag noteren. Bij zijn voorganger stokte de teller op 0,69 punt per wedstrijd.

Alleen Advocaat kan zijn moyenne in de komende vier wedstrijden nog opvijzelen.

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.