Even voorstellen… – Deel 1: Gregor Breinburg & Mohamed Rayhi

Het is slechts een kwestie van dagen voordat Sparta het Keuken Kampioen Divisie-seizoen (wie verzint het?) met een fors gerenoveerde selectie zal aftrappen tegen FC Twente. Bekende gezichten, aangevuld met een rits nieuwe namen, moeten Sparta dit jaar weer terug brengen naar het hoogste niveau. De bekende namen behoeven geen introductie, de nieuwkomers des te meer. Pro Sparta Online stelt in een vierdelige reeks de meest in het oog springende nieuwelingen aan je voor. Vandaag deel 1: Gregor Breinburg en Mohamed Rayhi. 

Sparta nam in de huidige transferzomer liefst drie spelers over van NEC: Mohamed Rayhi, Gregor Breinburg en Suently Alberto. De laatste keer dat de Kasteelclub in één transferperiode meerdere spelers uit Nijmegen toevoegde aan de selectie is ruim vijfenhalf jaar geleden. Destijds betrof het een tweetal dat de overstap maakte naar de havenstad. Halverwege het seizoen 2013/2014 werden Michel Breuer (in eerste instantie huur) en Geert-Arend Roorda (transfervrij) overgenomen van de Nijmegen Eendracht Combinatie die destijds nog op Eredivisieniveau acteerde. Dat gold niet voor Sparta, dat ploeterde in de Jupiler League en het slechtste seizoen uit de clubgeschiedenis doormaakte, eindigend met een 16de plaats.

Doelman destijds? Khalid Sinouh, ook afkomstig van NEC. Wel curieus: in de play-offs stuntte Sparta, dat op onconventionele wijze aan een play-offticket kwam, dat jaar tegen NEC, waardoor de Goffert voor het eerst in twintig jaar tijd niet het decor was van Eredivisievoetbal. Sparta redde het vervolgens niet tegen FC Dordrecht, maar verleidde en passant Youri Loen – uitgeleend aan Dordrecht, maar eigendom van NEC – tot een overstap naar Rotterdam-West, waar hij uiteindelijk slechts één seizoen het rood-wit van Sparta droeg.

Je zou bijna gaan denken dat Sparta dient als opvanghuis voor afgedankte NEC’ers, maar na 2015 stokte de Nijmeegse aanwas voor even. Althans, als we Koen Muller en Abdul Bai Kamara, allebei afkomstig uit de koker van Alex Pastoor, niet meerekenen. Beide spelers verruilden Jong NEC in 2016 voor Jong Sparta, lieten geen onuitwisbare indruk achter en mochten gezamenlijk in januari van dit jaar vertrekken.

Breinburg
In de winterstop leek Gregor Breinburg een droomtransfer te gaan maken naar LA Galaxy, maar zover kwam het uiteindelijk niet voor de 26-jarige middenvelder. NEC stak een stokje voor een tussentijdse transfer, waardoor Breinburg in de tweede seizoenshelft niet de American Dream najaagde, maar met NEC zwoegde door het moeras dat Jupiler League heet.

“Het is de combinatie van persoonlijke dingen, het niet meewerken met de transfer. Dat blijft toch in je hoofd zitten. Je probeert te focussen op NEC, maar dan loopt het op het veld ook niet goed”, keek Breinburg bij REGIO8 terug op zijn laatste maanden in Nijmegen. Promotie had ervoor gezorgd dat hij zijn contract zou verlengen, maar die missie mislukte jammerlijk. Na vier jaar trok Breinburg de deur in Nijmegen definitief achter zich dicht.

Ondanks het feit dat de geboren Arnhemmer een transfer naar het buitenland prefereerde, werd het uiteindelijk Sparta. Bij het Israelische Hapoel Ironi Kiryat Shmona, uitkomend op het hoogste niveau, ontbrak het goede gevoel. Bij Sparta had Breinburg wel het juiste gevoel. “Dit is een mooie club. Het verhaal van Sparta sprak me erg aan en het gevoel is erg goed. Ik denk dat we hier een heel mooi seizoen kunnen neerzetten”, sprak de Arubaans international na zijn contractondertekening op Spangen, waar hij een éénjarige verbintenis overeenkwam.

“Breinburg is een stofzuiger met voetbalinzicht. Nauwelijks geblesseerd of geschorst en speelde eigenlijk altijd. Hij is een anonieme speler, als hij niet opvalt, heeft hij het juist goed gedaan.” Aan het woord is Sander Janssen, hoofdredacteur van ForzaNEC.nl. “Breinburg is een bruikbare middenvelder, maar zoals je ziet ook echt niet van het niveau van de Nederlandse subtop. Onderkant Eredivisie/bovenkant Eerste Divisie is zijn niveau.” Toch ziet Janssen het vertrek van Breinburg niet als een probleem. “Met de komst van Tom Overtoom en Joey van den Berg zullen we hem niet erg gaan missen, denk ik.”

Rayhi
Over het vertrek van Mohamed Rayhi oordeelt Janssen anders. “Of we hem gaan missen? Dat denk ik wel. Mits hij fit is, is hij voor NEC op dit niveau een goede speler.” Rayhi werd in 2015 door NEC overgenomen van PSV, waar hij de jeugdopleiding doorliep, maar nooit zijn debuut maakte. In Eindhoven kon Rayhi zijn contract verlengen, maar hij koos voor een nieuwe uitdaging onder Ernest Faber, de trainer die hij nog kende uit zijn Eindhovense jaren op de Herdgang.

In Nijmegen kende de destijds 21-jarige vleugelspeler desondanks een weifelende start. 42 wedstrijden speelde hij in twee seizoenen op het hoogste niveau, waarvan 17 als invaller. “Rayhi kende eigenlijk afgelopen seizoen pas zijn eerste echt goede jaar. Daarvoor was hij twee jaar nooit echt eerste keus onder Ernest Faber en Peter Hyballa. In de play-offs van het seizoen 2016/2017 kreeg hij zelfs een rode kaart en een flinke schorsing, waardoor hij het begin van het afgelopen seizoen moest missen.”

In het seizoen 2017/2018 liet Rayhi zich steeds meer gelden en ontpopte hij zich tot één van de smaakmakers bij NEC. “Met fraaie goals stal hij de show in de Jupiler League.” Een stabiel seizoen maakte hij, geplaagd door een vervelende hamstringblessure, echter niet door. Net als bij zoveel buitenspelers benoemt Janssen echter ook het grillige karakter van de voormalig jeugdinternational. “Rayhi is een speler die voor gevaar kan zorgen, maar dat moet je niet iedere wedstrijd van hem verwachten”, benadrukt Jansen.

Rayhi kon zijn aflopende contract in Nijmegen verlengen, maar denkt zich bij Sparta beter te kunnen ontwikkelen. “Ik had daar nog een contract liggen dat ik kon tekenen, maar ik heb bewust voor Sparta gekozen. Ze wilden mij er heel graag bij hebben, al toen ze nog in de Eredivisie zaten. Ik was zeer geïnteresseerd. Ik ken Henk Fraser nog van mijn tijd bij PSV”, vertelde Rayhi eind juni na diens presentatie aan RTV Rijnmond.

@slkooijman

Met medewerking van Sander Janssen, hoofdredacteur ForzaNEC.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.