Even voorstellen… – Deel 2: Lars Veldwijk

Het is slechts een kwestie van dagen voordat Sparta het Keuken Kampioen Divisie-seizoen (wie verzint het?) met een fors gerenoveerde selectie zal aftrappen tegen FC Twente. Bekende gezichten, aangevuld met een rits nieuwe namen, moeten Sparta dit jaar weer terug brengen naar het hoogste niveau. De bekende namen behoeven geen introductie, de nieuwkomers des te meer. Pro Sparta Online stelt in een vierdelige reeks de meest in het oog springende nieuwelingen aan je voor. Vandaag deel 2: Lars Veldwijk. 

Op Lars Veldwijk kunnen verschillende predikaten worden geplakt. Een garantie voor doelpunten, dat is hij. Een bewezen goaltjesdief, maar tevens niet altijd van onbesproken gedrag. Waarom speelt een speler die slechts twee seizoenen geleden nog werd gelinkt aan grootmacht Celtic nu bij Sparta? Eén ding is zeker: saai is het met Veldwijk in ieder geval nooit.

Nee, tot dusverre heeft de 26-jarige spits niet het maximale uit zijn carrière gehaald. Dat weet hij, dat weet Sparta. Voor de Kasteelclub lijkt Veldwijk echter de perfecte spits en wellicht zal de Zuid-Afrikaans international, voor wie Sparta de ideale mogelijkheid lijkt om zijn neus weer aan het venster te drukken als (bewezen) doelpuntenmaker, hier ook zo over denken.

De aanvaller wilde bovendien graag weer in de regio Rotterdam gaan wonen samen met zijn vriendin Monica Geuze. De bekende vlogster is geboren en getogen in Hendrik-Ido-Ambacht. Dit zijpaadje laten we echter voor de rest van dit artikel links liggen. Het gaat namelijk om Veldwijk de voetballer, niet om de Veldwijk die in één van de vlogs van zijn populaire eega zijn geslachtsdeel toonde aan de camera.

Ambitie
Enfin, bij Veldwijk beklijft het gevoel dat hij niet altijd even ambitieus is. En laat nu net juist dat aspect hetgeen zijn waarvoor Veldwijk is gevallen in Rotterdam-West. “De club wil promoveren. Dat de Eerste Divisie komend seizoen een heel interessante editie wordt met veel clubs die bovenin willen spelen is bekend, maar die uitdaging gaan we graag aan. Persoonlijk vind ik het ook prettig om terug te keren naar deze regio en dan is Sparta een uitstekende keuze.”

Veldwijk kon ook naar het buitenland, maar ging niet in op aanbiedingen uit Bulgarije, Kazachstan en Zuid-Korea. Ook Excelsior mengde zich nog in de strijd om zijn diensten, maar de stadgenoot kreeg eveneens nul op het rekest. Veldwijk had zijn ja-woord al gegeven aan Sparta. Het siert hem.

Veldwijk kijkt uit naar de samenwerking met Henk Fraser, de trainer die hem vorig seizoen al naar Vitesse wilde halen. Destijds koos Veldwijk voor een contract bij FC Groningen, waarvan de uitkomst bekend is. Het boterde niet tussen hem en trainer Ernest Faber. Sparta verloste de tweebenige aanvaller al na één jaar uit zijn sportieve lijden. Veldwijk keert daarmee terug op voor hem vruchtbare grond. In de Jupiler League schoot hij Excelsior in het seizoen 2013/2014 met 37 doelpunten in 38 wedstrijden naar promotie. Het leverde hem een transfer op naar Nottingham Forest waar hij, behoudens een verhuurperiode aan PEC Zwolle, geen potten kon breken.

Vergeten periode
Wat veel mensen vaak vergeten is dat Veldwijk in 2017 ook nog enkele maanden actief was in Noorwegen. Hij belandde daar niet zomaar. Omdat hij in de voetbaljaargang 2016/2017 voor de winterstop al voor twee verschillende clubs was uitgekomen (Nottingham Forest en KV Kortrijk), bood Noorwegen uitkomst. In Scandinavië begint de competitie in maart of april, terwijl het seizoen eindigt in november. KV Kortrijk verhuurde Veldwijk voor een periode van vier maanden aan Aalesund.

“Veldwijk toonde een glimp van waar hij toe in staat is, vooral in de wedstrijd tegen Odd (5-1), waarin hij drie doelpunten maakte en een penalty versierde”, herinnert Mats Arntzen zich. Arntzen is werkzaam als sportjournalist bij Verdens Gang, één van de populairste kranten in Noorwegen. Hij was niet de enige die onder de indruk was van het spel van Veldwijk, die uiteindelijk in 16 wedstrijden vijfmaal trefzeker was. “Hij versloeg ons min of meer alleen”, sprak Odd-trainer Dag-Eilev Fagermo na afloop van de oorwassing.

“Zijn lichaamsbouw, technisch vermogen en intelligentie vielen op. Ik gaf hem een 9 die wedstrijd. Hij was een heel goed duo samen met Mustafa Abdellaoue en ik denk dat Aalesund een betere kans zou hebben gehad om zich te handhaven als Veldwijk niet was vertrokken”, vermoedt Arntzen.

Aalesund had een optie tot koop bedongen, maar Veldwijk was niet happig om in Noorwegen te blijven. “Ik heb de club verteld dat ik geniet van mijn tijd hier. Maar tegelijkertijd heb ik nog drie jaar over van mijn contract in België en is er ook interesse van andere clubs. Aalesund wil dat ik blijf, dus we moeten zien wat er gebeurt”, zei Veldwijk tegen VG voordat zijn contract op 31 juli 2017 afliep. In november degradeerde Aalesund, dat momenteel als koploper van de Eerste Divisie hard op weg is zich terug te knokken naar de Eliteserien.

Hopelijk volgt Sparta dat voorbeeld. Mét Lars Veldwijk.

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.