Even voorstellen… – Deel 3: Edouard Duplan & Giliano Wijnaldum

Het is slechts een kwestie van dagen voordat Sparta het Keuken Kampioen Divisie-seizoen (wie verzint het?) met een fors gerenoveerde selectie zal aftrappen tegen FC Twente. Bekende gezichten, aangevuld met een rits nieuwe namen, moeten Sparta dit jaar weer terug brengen naar het hoogste niveau. De bekende namen behoeven geen introductie, de nieuwkomers des te meer. Pro Sparta Online stelt in een vierdelige reeks de meest in het oog springende nieuwelingen aan je voor. Vandaag deel 3: Edouard Duplan & Giliano Wijnaldum. 

Een hersenkraker. Met welke oud-Spartaan speelde Gilliano Wijnaldum samen bij Philadelphia Union? Een tip: hij deed mee aan het WK van 2014 in Brazilië. Het antwoord is Haris Medunjanin, de Bosnisch international die, in het seizoen 2006-2007 gehuurd van AZ, zijn kunsten etaleerde op Spangen. Het was een jaar voordat Edouard Duplan halverwege het seizoen neerstreek in Rotterdam-West, overgekomen van het inmiddels ter ziele gegane RBC Roosendaal.

Duplan
35 jaar is hij inmiddels, maar van plan om een punt achter zijn carrière te zetten is Duplan vooralsnog niet. De Fransman keerde na acht jaar terug op Het Kasteel. Eerst om zijn conditie op peil te houden, later als verkapte stagiair, in welke rol hij een dusdanig overtuigende indruk maakte dat Sparta hem een contract aanbood. “Het is fijn om terug te zijn bij Sparta. Ik ken nog heel veel mensen uit de voetballerij en dat geeft mij een warm gevoel”, vertelde Duplan aan RTV Rijnmond. “Ik vind het heel leuk dat de trainer mij de mogelijkheid gaf om mee te trainen. Ik ben eigenlijk ook een Rotterdammer en dit is een hele mooie club.”

Fraser kent Duplan nog uit zijn periode als hoofdtrainer van ADO Den Haag. Dat Fraser zijn pupil ook op persoonlijk vlak hoog heeft zitten, blijkt wel uit de lovende woorden die hij uitsprak in 2015 tegenover het Algemeen Dagblad. “Misschien is Duplan wel te respectvol naar zijn teamgenoten. Hij is heel sociaal. Plus, wellicht is hij te intelligent voor onze staf en spelersgroep. En dan heb ik het met name over sociale intelligentie.” Het is een capaciteit waarmee Duplan, zijn nog immer bestaande voetbalkwaliteiten buiten beschouwing gelaten, een richtinggevende rol kan gaan vervullen binnen de selectie van Fraser.

Wijnaldum
Wijnaldum beproefde zijn geluk begin 2017 na wisselend succesvolle periodes bij FC Groningen, Go Ahead Eagles en VfL Bochum overzees, maar erg geslaagd was zijn periode in Amerika niet. Tussen mei en september speelde hij dertien wedstrijden voor Philadelphia Union, terwijl een verhuurperiode op een niveau lager ook weinig soelaas bood.

“Ik schatte Wijnaldum hoog in toen hij hier tekende. Dat deed ook technisch directeur Ernest Stewart, die met hem samen had gewerkt in Nederland”, vertelt Jonathan Tannenwald aan Pro Sparta Online. Tannenwald is journalist van The Philadelphia Inquirer en Daily News. Stewart, die Wijnaldum kende van diens periode bij AZ, dichtte de verdediger bij diens presentatie de kwaliteiten toe die een speler nodig heeft om indruk te maken in de MLS. “Hij heeft veel snelheid, fysiek vermogen en hij kan goed koppen. Giliano heeft veel potentieel, vooral in een competitie waar je een atleet moet zijn”, sprak Stewart. “Niet elke speler uit Nederland kan in de MLS spelen, want dit is een zeer veeleisende competitie als het gaat om het fysieke aspect van het spel.”

“Hoe getalenteerd Wijnaldum ook is; het bleek dat hij niet echt de mentaliteit had om zijn talent wekelijks in de praktijk brengen. Dat vond de technische staf – Stewart incluis – niet leuk, dus speelde hij niet. Om een signaal af te geven werd Wijnaldum naar Bethlehem Steel gestuurd, Union’s B-team, maar ook daar is het niet gelukt”, vat Tannenwald de verloren periode van Wijnaldum in Amerika in een notendop samen.

Het frustreerde ook de trainer van Philadelphia Union, Jim Curtin. “Ik kon nooit echt zeggen dat hij een enorme fout maakte of een grote drop-off had, maar ik wilde dat hij meer liet zien. Hij is een jonge speler die talent en vaardigheden heeft, je ziet elke dag op de training dat hij een hoog plafond heeft, maar hoe dagen we hem uit om meer uit hem te persen?”, vroeg de oefenmeester zich af voor de laatste wedstrijd van het MLS-seizoen.

Kortom: Wijnaldum heeft onherroepelijk de kwaliteiten, maar haalt niet het maximale uit zijn mogelijkheden. “Dat is iets wat altijd de carrièrelijn van Giliano is geweest, wil ik bijna zeggen”, lichtte Stewart toe bij het vertrek van Wijnaldum. “Hij is een zeer getalenteerde jongen. Hij is erg atletisch, heeft vrijwel alles. Hij moet consistent zijn en blijven. Dat onderdeel hebben we dit seizoen niet gezien.” Het is de belangrijkste reden waarom Philadelphia Union hem al na een halfjaar laat vertrekken. Willem II schonk in januari van dit jaar uitkomst.

In dat licht bekeken is het feit dat Wijnaldum zichzelf aan heeft geboden bij Sparta een goed teken. Hij is bereid één stap terug om er vervolgens twee vooruit te zetten. Wijnaldum, wiens wieg in Rotterdam stond, is vastberaden zijn carrière nieuw leven in te blazen. Eind augustus blaast hij 26 kaarsjes uit. Ondanks het feit dat Wijnaldum afkomstig is uit de Spartaanse jeugdopleiding, speelde hij nooit een wedstrijd in het eerste. Al op 14-jarige leeftijd maakte Wijnaldum de overstap naar AZ, waar hij tussen 2010 en 2013 twintig wedstrijden speelde, maar nooit echt doorbrak.

Doorbreken wil hij nu wel op Het Kasteel. Lukt het Wijnaldum eindelijk te laten zien wat hij echt waard is?

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.