Het mysterie Marfelt: de verdediger die (nog) geen verdediger is

Hij komt uit de koker van assistent-trainer Ole Tobiasen, maar buiten zijn Deense landgenoot heeft hij tot op heden weinigen weten te overtuigen. Nicholas Marfelt, één van de deze zomer gehaalde buitenlandse nieuwelingen, geeft het matige transferbeleid van Sparta een gezicht. Althans, dat is de veelgehoorde kritiek. Pro Sparta Online ging op onderzoek uit, sprak enkele Deense journalisten over de 23-jarige linksback en kwam tot een opmerkelijke conclusie.

Nicholas Marfelt werd dit jaar de eerste Deen in het shirt van Sparta sinds Michael Krohn-Deli in het jaar 2007. Hij wordt gehuurd van het Deense Sønderjyske, waarbij de Kasteelclub een optie tot definitieve overname heeft bedongen. Bij de huidige nummer 10 van de Deense Superligaen moest Marfelt 35-voudig international Simon Poulsen, oud-speler van AZ en PSV, voor zich dulden op de linksbackpositie.

Snelle doorbraak
Lang speelde Marfelt niet voor Sønderjyske, dat hem in januari overnam van FC Helsingør. Op dat moment was Marfelt voor velen een onbekende, ondanks de vier jaar die hij doorbracht in de gerenommeerde opleiding van FC Nordsjaelland. Bij die club brak hij weliswaar niet door; de beginselen van het voetbalvak leerde hij daar wel. Nordsjaelland is één van de voorlopers in het Deense voetbal als het aankomt op het opleiden van jonge talenten.

Bij FC Helsingør debuteerde hij op 24 juli 2016. 16 wedstrijden, drie doelpunten en één assist later wist Sønderjyske genoeg en na slechts een halfjaar geacteerd te hebben op het tweede niveau, maakte Marfelt promotie naar de hoogste Deense profdivisie. Bij Sønderjyske kwam hij in de tweede seizoenshelft tot tien wedstrijden, waarin hij driemaal een doelpunt voorbereidde. Geen slechte cijfers en ook aan het begin van het seizoen 2017/2018, dat in Denemarken al midden juli begint, pikte Marfelt – weliswaar als stand-in van Poulsen – zijn speelminuten mee. En toen kwam Sparta.

Allround
Deense journalisten onderstrepen zijn allround-capaciteiten. Marfelt is het type dat geschaard kan worden onder de noemer moderne vleugelverdediger. Hij heeft drang naar voren, kan de gehele linkerflank bestrijken, weet in aanvallend opzicht goede cijfers te overleggen, maar het verdedigende aspect laat – niet onbelangrijk – ernstig te wensen over. Snel is de Deen wél en de back komt zodoende geregeld mee naar voren om een voorzet af te leveren: 27% van zijn pogingen bereikt ook daadwerkelijk een medespeler.

In de passing is Marfelt met 84% redelijk zuiver. Wat echter meteen opvalt is het hoge aantal ‘key passes’, ofwel passes die leiden tot een schot van een teamgenoot. Dat waren er in de vijf wedstrijden die hij dit seizoen in actie kwam liefst tien. Ter vergelijking: Loris Brogno en Robert Mühren kwamen dit seizoen tot dusver tot vijf key passes, terwijl zij ook nog aanzienlijk meer speelminuten maakten. Ook de middenvelders Stijn Spierings (9), Kenneth Dougall en Ryan Sanusi (beide 6) halen dit aantal niet. Het laat het allround karakter van Marfelt zien, maar kan dat ene heikele punt niet verbloemen: het verdedigende aspect.

Dat tegenstanders inmiddels wel raad weten met zijn defensieve zwaktes bewees SC Heerenveen vorige week vrijdag. De linksback werd met name in het eerste bedrijf constant gezocht door de Friezen, die vrijwel alleen gevaar wisten te stichten vanaf de kant waar Marfelt acteert. Ook opmerkelijk: de 1,90 meter lange Marfelt wint tegen zijn over het algemeen kleinere directe tegenstanders slechts 33% van zijn kopduels.

Concluderend
Het verbaast in eerste instantie dan ook dat Marfelt al zijn gehele carrière linksback is. De positie van linkermiddenvelder zou – gezien de statistieken die hij in Nederland kan overleggen – wellicht veel logischer zijn. Wie echter verder kijkt, ziet dat de Deen in zijn thuisland vrijwel niet te maken kreeg met de 4-3-3 formatie die in ons land gemeengoed is. De meeste ploegen in Denemarken spelen in een 4-4-2 formatie, waardoor Marfelt vrijwel nooit een klassieke buitenspeler tegenover zich vond. Het ongemak dat hij ervaart wanneer hij in defensieve één-tegen-één situaties terechtkomt kent dus een oorsprong. Hij mist de broodnodige ervaring.

In het oefenduel met 4-0 gewonnen oefenduel tegen FC Volendam maakte Marfelt als linksback een prima indruk. Toegegeven, Het Andere Oranje bakt er dit seizoen weinig van en de tegenstand is verre van representatief voor het niveau dat Sparta wekelijks tegenkomt in de Eredivisie. Opnieuw toonde Marfelt zich in aanvallend opzicht echter sterk en met een loepzuivere voorzet op de doeltreffende Ragnar Ache leverde hij bovendien een assist af.

Voor een linksback komt Marfelt in verdedigend opzicht (nog) ruim tekort, maar hij beschikt over alle capaciteiten om in de toekomst uit te groeien tot een stabiele Eredivisie-speler. En mocht er in de middelste linie een plek openvallen, dan lijkt het de moeite waard om de Deen eens als middenvelder uit te testen. Schrijf Marfelt niet te snel af, maar geef hem de tijd.

@slkooijman

Met dank aan Ekstrabladet & Udlandsdansk

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.