Het ontslag van Alex Pastoor: een reconstructie

Sparta incasseerde zondagmiddag een ongenadig pak slaag van stadsgenoot Feyenoord. Enkele uren na de historische vernedering kreeg trainer Alex Pastoor zijn congé. Een reconstructie.

Kruis door gesprek winterstop
In de winterstop zou Sparta met Alex Pastoor om de tafel gaan over zijn toekomst. Dat gesprek kan inmiddels uit de agenda worden geschrapt. Enkele weken voor het geplande onderhoud heeft Sparta besloten met directe ingang afscheid te nemen van Pastoor, onder wiens leiding Sparta zich in 2016 kroonde tot kampioen van de Jupiler League.

Dat één en ander door de genadeloze 0-7 oorwassing in een stroomversnelling raakte, behoorde voorafgaand aan de stadsderby niet tot het eerst denkbare scenario, maar bleek al snel na afloop onoverkomelijk. In verschillende media wordt de handelwijze van Sparta omschreven als “opportunistisch”. Met die bewoording wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat Pastoor al vaker door het oog van de naald is gekropen. Dit moment zat er simpelweg een keer aan te komen. Dat de 0-7 hierbij nu als directe aanleiding geldt, is zodoende niet meer dan logisch.

Ondanks dat enkele spelers het na afloop voor de trainer opnamen, kan niet anders worden geconcludeerd dan dat zij – de spelersgroep – Pastoor zondagmiddag keihard heeft laten vallen.

Onmogelijke situatie
Voorzitter Rob Westerhof nam direct na het laatste fluitsignaal geen blad voor de mond en verkondigde off-record dat “er nu harde beslissingen genomen gaan worden”. Trainer Alex Pastoor, die na de wedstrijd in de mixed-zone geconfronteerd werd met deze uitspraak, reageerde hierop als door een adder gebeten: “Ik begrijp daar niet zoveel van, maar dat heb ik wel vaker met hem. Rob is geen uitblinker in handige uitspraken. Dan quoot ik mezelf en ook andere bestuursleden.”

De volgende plichtpleging voor de trainer was de persconferentie. Pastoor, immer rap van tong, maakte het zichzelf daar niet bepaald makkelijker. Bang voor een ontslag was Pastoor niet, liet hij weten. “Ik was vroeger wel bang voor de tandarts”, sprak hij quasi-monter, maar volkomen misplaatst.

“Ik vrees helemaal nergens voor”, vervolgde Pastoor. ,,Ik sta voor wat we hier doen. Maar als men geen gebruik meer wil maken van mijn diensten, als de voorzitter dat wil, dan hoor ik dat vanzelf.” Het bestuur van Sparta was op dat moment een etage lager, op de begane grond van het hoofdgebouw, in spoedvergadering bijeen. Pastoor manoeuvreerde zich met zijn teksten in een onwerkbare situatie, al leek hij zich dat op dat moment zelf nog niet te realiseren. Niemand is groter dan de club, ook ‘Sir Alex’ niet, hoe hard hij ook zijn best deed de club volledig naar eigen inzicht in te richten.

Na de persconferentie meldde Alex Pastoor zich in het drukke spelershome. Enkele minuten later werd de geboren Amsterdammer gesommeerd aan te schuiven bij het spoedoverleg van het bestuur. Dat duurde voor de trainer, die al snel werd ingelicht over de beslissing hem op non-actief te stellen, niet lang, waarna ook zijn kinderen, die in huilen uitbarstten, uit het spelershome werden gehaald en op de hoogte werden gesteld van het voor hen treurige nieuws. Michel Breuer werd ook betrokken bij het spoedberaad, waar hij als aanvoerder werd ingelicht over het door het bestuur genomen besluit.

“Niet het vertrouwen dat hij het kon ombuigen”
In de persoon van Manfred Laros, directeur van de Kasteelclub, gaf het bestuur tegen RTV Rijnmond tekst en uitleg over het besluit. “Ik denk dat wij de afgelopen maanden de sportieve prestaties zeer intensief hebben gevolgd. Wij hebben daarop het besluit genomen om Edward Metgod en later Leo Beenhakker als adviseurs aan het bestuur toe te voegen. Vandaag hebben we een enorm teleurstellend resultaat. De afgelopen maanden en vandaag mondde dit uit in een vergadering waarin we deze beslissing hebben genomen”, vertelde Laros, die niet van mening is dat Sparta op basis van emoties heeft gehandeld.

“Daarnaast wegen we met elkaar af of onder leiding van Pastoor de prestatiecurve omgebogen kan worden. Daarin hebben we het vertrouwen momenteel niet.” Dolf Roks neemt vanaf maandag de voorbereiding op de uitwedstrijd bij FC Groningen op zich. Na dat duel zal Sparta komen met een structurele oplossing.

Pastoor was de uitgang van Het Kasteel op het moment dat dat nieuws naar buitenkwam al lang en breed gepasseerd. Voor het laatst.

@slkooijman

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.