Mogelijke uittrede Jong Vitesse biedt hoop voor Jong Sparta

Hoewel Jong Sparta zondagmiddag opnieuw onderuit ging en daarmee verzuimde in te lopen op Jong Vitesse, is er – ondanks de huidige positie – misschien toch een kans dat de rood-witten volgend seizoen mogen blijven uitkomen in de Tweede Divisie. Vitesse denkt namelijk serieus na over een uittrede uit de voetbalpiramide.

Het feit dat Jong Vitesse speelt met deze gedachte heeft alles te maken met de door de KNVB opgelegde beperkingen voor Jong-teams in de Tweede Divisie. Jong Sparta staat weliswaar 13e, toch zou de ploeg ondanks die klassering kunnen degraderen. De KNVB besloot afgelopen zomer namelijk het aantal opleidingsteams in de Tweede Divisie te willen beperken tot een maximum van twee, een belastende regel die ook Vitesse dit seizoen een lange periode als het zwaard van Damocles boven het hoofd hing.

Jong Almere City, dat 17e staat, degradeert – mocht alles zo blijven zoals het is – als laagst gerangschikte beloftenploeg dit seizoen automatisch naar een lager niveau. Omdat Jong FC Volendam kampioen lijkt te gaan worden in de derde divisie zondag, zou Jong Sparta als gevolg van bovenstaande regel op dit moment het kind van de rekening worden. Al enkele maanden is er zodoende een competitie in een competitie gaande. In de huidige situatie heeft namelijk alleen het hoogst gerangschikte Jong-team in de Tweede Divisie recht op een langer verblijf in die competitie.

Vitesse hikt ook aan tegen de flinke begroting die op touw moet worden gezet om te mogen deelnamen aan de Tweede Divisie. Bovendien is de ploeg dit seizoen – ongeacht de positie op de ranglijst – uitgesloten van promotie naar de Eerste Divisie. En dat terwijl een ploeg als Jong FC Utrecht, ondanks het feit dat het stijf onderaan staat in de Keuken Kampioen Divisie, ook volgend seizoen is verzekerd van voetbal op het tweede niveau van Nederland. Het is een aspect dat – logischerwijs – eveneens een doorn in het oog is van de Arnhemmers.

Jong Sparta verloor zondagmiddag, ondanks een numerieke meerderheid in vrijwel de gehele tweede helft, met 1-0 bij HFC. Het gat met Jong Vitesse bedraagt, met een wedstrijd minder gespeeld maar een beduidend slechter doelsaldo, momenteel zes punten.

@slkooijman

Comments are closed