Sparta en de KNVB Beker: onlosmakelijk verbonden

Sparta trapt dinsdagavond de bekercampagne af in en tegen Noordwijk. In de rijke historie wist de Kasteelclub vijf keer te reiken tot de eindstrijd van het vaderlandse bekertoernooi. Driemaal wist Sparta de KNVB Beker ook daadwerkelijk op haar naam te schrijven. Een terugblik op vijf memorabele Sparta-momenten in de historie van het KNVB Bekertoernooi.

1958: De eerste bekerfinale
Op weg naar de finale wist Sparta achtereenvolgens af te rekenen met Laakkwartier (3-1), Haarlem (1-1), Alkmaar (1-3), ‘t Gooi (1-4), PSV (4-2) en Feyenoord (1-3).

U leest het goed, tegen Haarlem werd gelijkgespeeld. Een opmerkelijke regel bood Sparta doorgang naar de volgende ronde. Bij een gelijkspel werd de bezoekende partij namelijk automatisch aangewezen als winnaar.

In het Olympisch Stadion in Amsterdam zagen 20.000 toeschouwers dat Sparta voor het eerst in de clubhistorie beslag legde op de KNVB Beker. In een doelpuntrijk duel werd FC Volendam opzij gezet. Het bleek een opmaat naar meer succes, zoals de zesde en voorlopig laatste landstitel in 1959. Daar bleef het echter niet bij.

 • Sparta – FC Volendam (4-3)
  7. Tinus Bosselaar 1-0, 18. Jaap Smit 1-1, 19. Klaas Karregat (e.d.) 2-1, 42. Peet Geel 3-1, 43. Dick Tol 3-2, 59. Ad Verhoeven 3-2, 60. Jaap Smit 4-3.

1962: Bekerwinst op het Kasteel
Vier jaar na de eerste bekeroverwinning had Sparta en route naar de tweede eindstrijd uit de clubhistorie weinig te klagen over de loting. Veel, zo niet alles, zat mee.

Toch scheelde het niet veel of Sparta kon de bekerfinale vergeten. In de kwartfinale kroop Sparta door het oog van de naald. Cor Adelaar ontpopte zich tegen ‘t Gooi, dat uitkwam in de Eerste Divisie, tot redder in nood.

De oom van later Sparta-trainer Frans Adelaar scoorde de 2-2 en bracht Sparta daarmee pas in blessuretijd naast de Hilversummers. In de verlenging was diezelfde Adelaar enkele minuten voor het eindsignaal verantwoordelijk voor de bevrijdende 3-2.

Met een 1-7 overwinning op FC Wageningen – wederom een Eerste Divisionist – dwong Sparta vervolgens een finaleplaats af waarin DHC de tegenstander was. De club uit Delft kwam ook uit op een lager niveau, maar bleek op Het Kasteel een uitermate taaie kluif. Pas in de verlenging moest DHC het hoofd buigen.

 • Sparta – DHC (1-0, n.v.)
  93. Piet van Miert 1-0

1966: Danish Dynamite beslist duel der cupfighters
Ole Madsen, de eerste Deen actief in het Nederlands betaalde voetbal, werd in 1966 de Spartaanse bekerheld. In het vaderlandse bekertoernooi toonde hij dat seizoen zijn ongekende waarde met liefst tien treffers, waarvan zijn goal in de eindstrijd tegen ADO de belangrijkste was.

Met een fraaie individuele actie vanaf de zijkant stuurde de 1,71 meter lange spits meerdere Haagse verdedigers het bos in om vervolgens met links ziedend hard uit te halen.

Wat in 1959, 1963 en 1964 al niet lukte, lukte ADO Den Haag ondanks de favorietenrol in 1966 opnieuw niet. Voor de vierde maal struikelde de Haagse formatie over de bekerdrempel.

Het bleek tot vorig jaar de laatste prijs in de clubhistorie van Sparta.

 • Sparta – ADO (1-0)
  63. Ole Madsen 1-0

________________________________

Bekerfinales verliezen deed Sparta ook. In 1971 en 1996 waren respectievelijk Ajax en PSV te sterk. Met name 1971 zal worden herinnerd als een gemiste kans.

1971: Ruiken aan grootse stunt
Waar Ajax nog op drie fronten meestrijdt, ligt voor Sparta de volledige focus op de bekerfinale. Na een zesde plaats in de Eredivisie koesterden de door Hans Kessler getrainde Spartanen hoop op een bekerstunt tegen de hoofdstedelingen, die nog volop streden om de landstitel en de eerste Europa Cup voor landskampioenen.

In een bekerfinale zou winst op het grote Ajax van Johan Cruijff, Piet Keizer, Johan Neeskens en Sjaak Swart desalniettemin een enorme sensatie betekenen.

Liefst 63.154 toeschouwers zien Sparta op Bevrijdingsdag bijna stunten in de Kuip. Tweemaal nemen de Rotterdammers de voorsprong, maar even zo vaak komt Ajax dankzij Cruijff langszij. In de verlenging wordt vervolgens niet gescoord, wat betekent dat beide ploegen op herhaling moeten in Amsterdam.

Op 20 mei 1971 verliest het moedige Sparta nipt. In Amsterdam schenken de Ajacieden Gerrie Mühren en Johan Neeskens het met 65.000 man bevolkte Olympisch Stadion de bekervictorie.

 • Sparta – Ajax 2-2 (n.v.)
  40. Janusz Kowalik 1-0, 63. Johan Cruijff 1-1, 74. Dries Visser 2-1, 80. Johan Cruijff 2-2
 • Ajax – Sparta 2-1 
  4. Gerrie Mühren (penalty) 1-0, 49. Stef Walbeek 1-1, 59. Johan Neeskens

1996: Geen kans tegen PSV
De vijfde en voorlopig laatste bekerfinale speelde Sparta in 1996. Terwijl PSV in de competitie tot tweemaal toe wordt verslagen, zijn de Eindhovenaren in eindstrijd van de KNVB Beker veel te sterk.

Trainer Henk Ten Cate verraste in het seizoen 1995/1996 met Sparta, dat tot de laatste speeldag meestreed om Europees voetbal. Op doelsaldo moesten de Kasteelheren Vitesse op de laatste speeldag voor zich dulden, waardoor Sparta als zesde eindigde en een Europees ticket misliep.

Het winnen van de bekerfinale kon Sparta alsnog helpen aan een Europees avontuur, maar een ontketend PSV stak daar een stokje voor. Dat het desondanks een bijzonder seizoen was, beseften ook de meegereisde fans. Onder luid applaus van de Spartaanse aanhang verlieten de spelers het veld van de Kuip.

 • PSV – Sparta 5-2 
  7. Philip Cocu 1-0, 14. Marciano Vink 2-0, 45. Dave van der Meer 2-1, 65. John Veldman (e.d.) 3-1, 79. Dennis de Nooijer 3-2, 87. Wim Jonk 4-2, 90. Björn van der Doelen 5-2.

2004: “Het was een knotsgekke wedstrijd, die me altijd is bijgebleven”
Was getekend: Davy de Fauw. Sparta haalde in 2004 weliswaar niet de eindstrijd, maar de iconische halve finale met FC Utrecht is wel een wedstrijd die nog vers in het geheugen ligt.

“Die wedstrijd was voor mij het bewijs dat voetbal niet van topniveau hoeft te zijn om een hoge amusementswaarde te hebben”, zo sprak voormalig VI-hoofdredacteur Johan Derksen, die de wedstrijd in 2011 ter ere van het 30-jarig bestaan van ELF Voetbal duidde als de beste wedstrijd van de laatste drie decennia profvoetbal.

Wil je nog eens lezen over het scenario waar zelfs Hitchcock jaloers op zou zijn, lees dan hier verder.

 • Sparta – FC Utrecht 3-3 (FC Utrecht wint na strafschoppen)
  10. Donny de Groot 0-1, 60. Danny Koevermans 1-1, 64. Danny Koevermans 2-1, 78. Dave van den Bergh 2-2, 96. Ricky van den Bergh 3-2, 105. Joost Broerse 3-3

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.