Statistieken en feiten: Wat Feyenoord – Sparta Rotterdam ons leerde

Sparta mocht tegen Feyenoord ruiken aan een overwinning, maar liep in de slotseconde toch de zege mis. De seizoenstart van de Kasteelclub is desalniettemin hoopgevend. Na negen nederlagen op rij werd eindelijk weer eens een punt weggesnoept uit De Kuip. Naast het feit dat Sparta de zaken organisatorisch prima op orde had, leerde deze speelronde ons nog een hele hoop andere zaken.

Hoewel de meeste (terechte) complimenten uitgingen naar Tim Coremans en Bryan Smeets, moeten nog twee namen expliciet worden uitgelicht. Bart Vriends en Jurgen Mattheij toonden zich tegen Feyenoord namelijk zeer stabiel in het hart van de defensie.

Vriends wist dertien van zijn 17 directe duels te winnen. Ook Jurgen Mattheij, die acht van zijn tien persoonlijke duels won, toonde zich betrouwbaar. Geen misselijke cijfers tegen een topploeg, waarbij moet worden aangetekend dat, zonder afbreuk te doen aan de prestatie, Dylan Vente natuurlijk geen spits is die hoort bij het niveau van Feyenoord.

Wie cijfermatig geen al te beste pot speelde, was Adil Auassar. De 32-jarige routinier beging vijf overtredingen, waarmee hij momenteel koploper is in de eredivisie. In de duels was Auassar bovendien ongelukkig, blijkt uit het feit dat hij slechts 32% van zijn persoonlijke duels winnend afsloot. Daarbij moet worden opgemerkt dat zijn wilskracht in het gewonnen duel met Wouter Burger de inleiding bleek voor de tweede treffer van Sparta.

Acht spelers uit de eigen jeugd
Liefst acht spelers die tegen Feyenoord hun opwachting maakten, hebben een verleden in de jeugdopleiding van Sparta. Adil Auassar, Jurgen Mattheij, Lassana Faye, Deroy & Laros Duarte, Ragnar Ache, Abdou Harroui & Halil Dervisoglu kregen zondag allen speeltijd.

De laatste keer dat Sparta in de eredivisie met acht spelers uit de eigen jeugdopleiding acte de présence gaf, is niet eens zo heel lang geleden. Dat blijkt uit het speurwerk van de veelgeprezen @SpartaStats. Op 4 april 2017 werd in Heerenveen voor het laatst met acht spelers gespeeld die een verleden hebben in de Spartaanse jeugdopleiding, te weten David Mendes da Silva, Denzel Dumfries, Ilias Alhaft, Ragnar Ache, Rick van Drongelen, Roy Kortsmit, Sherel Floranus en Thomas Verhaar.

Twee doelpunten in De Kuip
De laatste keer dat Sparta tweemaal trefzeker was in De Kuip was in het seizoen 2006/2007. Ivan Cvetkov opende op 23 december 2006 de voorsprong op Rotterdam-Zuid. Iderlindo Moreno Freire maakte dertien jaar geleden het tweede Spartaanse doelpunt. Desondanks won Feyenoord toen met 3-2.

Het gelijkspel van zondag betekende het eerste punt in De Kuip sinds de historische 1-2 overwinning van Sparta op zondag 26 maart 2000, toen doelpunten van Anders Nielsen en Nourdin Boukhari zorgden voor een historische middag. Iets wat gisteren helaas net niet lukte.

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.