Statistieken en feiten: Wat Sparta Rotterdam – VVV Venlo ons leerde

Bijna een etmaal lang hebben we ons koploper van de eredivisie mogen noemen. We hebben er 32 jaar op moeten wachten, maar we hebben er dan ook met volle teugen van genoten. De foto’s en screenshots van Teletekst pakt niemand ons meer af. Maar wat leerde deze speelronde ons nog meer?

Vier uit twee
Vier punten uit twee wedstrijden. Het is voor Sparta natuurlijk een prima start van het nieuwe seizoen. De laatste keer dat de Kasteelclub niet hoefde te buigen in de eerste twee competitiewedstrijden, was in 2000.

Sparta trapte de eredivisie destijds af met een puntendeling tegen Roda JC (2-2) en een fraaie 3-0 thuiszege op Ajax. De Amsterdammers werden geveld door treffers van Michel Langerak, Ali El-Khattabi en Bram Marbus. Een week later werd overigens met 1-5 verloren bij Vitesse.

Bryan Smeets
“He’s here, he’s there, he’s fucking everywhere… Bryan Smeets, Bryan Smeets!” galmde in de slotfase van de wedstrijd tegen VVV van de tribunes van Het Kasteel. De Maastrichtenaar is er in krap twee wedstrijden al in geslaagd de harten van het Spartaanse publiek voor zich te winnen.

Smeets is de belichaming van de speler die supporters graag zien. Onverschrokken, vooropgaand in de strijd en met het mes tussen de tanden. Het zijn dé ingrediënten om uit te groeien tot publiekslieveling. Maar met dergelijke kwalificaties alleen wordt Smeets zwaar tekort gedaan. De middenvelder is in de eerste twee duels namelijk de spil in het spel van Sparta. En dat is een behoorlijke openbaring.

Smeets staat namelijk niet bekend als de meest begenadigde voetballer. Vorig seizoen viel in het shirt van TOP Oss met name zijn enorme rendement op, iets wat hij in de jaren daarvoor – behoudens één seizoen bij MVV – goed verborgen hield.

Het toont de ontwikkeling op meerdere vlakken van de 26-jarige Smeets, die voorzichtig solliciteert naar het predikaat ‘veelzijdig’. Zowel tegen Feyenoord als VVV was Smeets de rood-witte dirigent op het middenveld, in staat om het spel te versnellen waar nodig, maar zich er tevens van bewust wanneer een pas op de plaats gewenst was en het spel vertraging behoefde.

Ook in de persoonlijke duels is Smeets uiterst solide. In twee wedstrijden verloor hij slechts vier persoonlijke duels. Hij won er veertien. Smeets is tevens de Spartaan met het hoogste aantal passes: 108. Dat zijn er overigens, opvallend genoeg, slechts twee meer dan Jurgen Mattheij. Voor de volgende Spartaan in deze lijst moeten we behoorlijk graven.

Adil Auassar
Die volgende Spartaan is Adil Auassar, dit seizoen tot dusverre goed voor 77 passes. Dat is niet zo opvallend. Of eigenlijk: totaal niet opvallend. Wat wel de aandacht trekt is de twee ranglijsten die Auassar, gerekend over de gehele eredivisie, momenteel aanvoert: die van meest begane overtredingen én verloren duels.

Won Auassar tegen Feyenoord 32% van zijn persoonlijke duels, tegen VVV (38%) was dat niet veel beter. Net als tegen Feyenoord beging hij vrijdag vijf overtredingen, wat hem – in tegenstelling tot een week eerder – nu wel een gele kaart opleverde.

Het is gevaarlijk om te stellen dat de bijna 33-jarige Auassar een dissonant is in de op vrijwel alle fronten succesvolle seizoensstart van Sparta. Het geeft de cijfers, gebaseerd op twee wedstrijden, veel teveel gewicht. Bovendien heeft de routinier coachend onmiskenbaar zijn waarde en is hij een mentor binnen het team van Henk Fraser. Desalniettemin is het een ontwikkeling die in de gaten moet worden gehouden.

1987
Nog even terug naar het koploperschap. Op 4 september 1987 voerde Sparta, na vier speelrondes, voor het laatst de eredivisie aan. De Kasteelclub won destijds, onder aanvoering van een ontketende Juul Ellerman, vier van de eerste vijf competitiewedstrijden. VVV ontnam Sparta destijds in speelronde vijf het koploperschap, waardoor de cirkel na vrijdagavond weer (even) helemaal rond was.

Het is inmiddels zondagochtend. Ajax heeft ons ingehaald, maar niet getreurd: we staan minstens nog een paar uur keurig op een Champions League-plek. Op naar ADO!

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.