Het wonder van Hamburg

Pro Sparta Online diept de komende tijd enkele artikelen op uit de oude doos. Je moet immers wat in deze voetballoze tijden. Vandaag aandacht voor een artikel geschreven op 2 oktober 2017. Het was destijds op de kop af 32 jaar geleden dat Sparta zorgde voor het legendarische Wonder van Hamburg.

Nadat Sparta in Rotterdam het grote HSV van Ernst Happel op verbluffende wijze aan de kant had gezegd, maakte men zich in Duitsland nog geen enkele zorgen. De 2-0 overwinning van Sparta? Die poetsten de Duitsers in eigen huis wel even weg. Het liep iets anders.

Omdat het eigen Kasteel voor Europees voetbal werd afgekeurd door de UEFA, was Sparta genoodzaakt te verhuizen naar de andere kant van de Maas. Daar, in De Kuip, speelden de Kasteelheren op 18 september 1985 één van de meest memorabele wedstrijden in haar clubgeschiedenis. Voor HSV was het treffen in de eerste ronde van de UEFA Cup met de voor hun nietige club uit Rotterdam niets meer dan een tussendoortje. Een tussendoortje dat echter een vervelende nasmaak krijgt.

Sparta wordt schromelijk onderschat door de Noord-Duitsers en nadat Belgisch international Gérard Plessers zijn tweede gele kaart ontvangt wegens het wegtrappen van de bal, neemt Sparta in de tweede helft pardoes de leiding. Roland Lengkeek passeert Uli Stein en zorgt voor de opmaat van een sensationele avond. Niet veel later leidt een doelpunt van Robin Schmidt tot de verdubbeling van de score. Sparta wint met 2-0. Een daverende verrassing.

Exodus naar Hamburg
Maar Sparta was er nog niet. We schrijven 2 oktober 1985, de dag van de return. Honderden Spartanen reizen de club achterna naar Hamburg, alwaar ‘s middags – voor de gang naar het beroemde Volksparkstadion – de binnenstad onveilig werd gemaakt. De term onveilig moet vooral niet al te letterlijk worden genomen. Het bier vloeide rijkelijk, maar de Spartanen gedroegen zich voorbeeldig.

In het Volksparkstadion heeft Sparta het lastig. Op de grond waar het Nederlands Elftal drie jaar later West-Duitsland op memorabele wijze aan de kant zou zetten moest Sparta in de tweede helft bovendien verder met 10 man. Robin Schmidt, trefzeker in het heenduel, krijgt zijn tweede gele kaart. Het duurt echter nog tot minuut 77 voordat de Duitsers de leiding nemen dankzij een doelpunt van Michael Schröder. 7 minuten later komt eliminatie wel heel dichtbij. Bas van Noortwijk wordt opnieuw gepasseerd, ditmaal door Thomas Von Heesen, en het tienkoppige Sparta lijkt geklopt. Een misvatting. Joost mag weten hoe, maar Sparta houdt stand in de verlenging.

Sensationele ontknoping
Slechts een strafschoppenserie scheidt Sparta van een onnavolgbare stunt in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi. Roland Lengkeek bezorgt Sparta geen fijne start. Zijn penalty wordt gekeerd door Uli Stein. Na doelpunten van Piet Wijnberg en Danny Blind mist Wolfgang Rolff. Edwin Olde Riekering kan de stand gelijk trekken, maar verzuimt dat. Thomas Von Heesen scoort wel. Louis van Gaal móet nu scoren en doet dat. Het lijkt slechts uitstel van Spartaanse executie, want Mark McGhee, de Schotse spits in dienst van HSV, heeft het lot van Sparta daarna in handen. Wanneer hij scoort, is het afgelopen… Maar van Noortwijk redt!

Sparta leeft weer. Aad Andriessen schuift de bal vervolgens beheerst achter Uli Stein en zet de Kasteelheren voor het eerst op voorsprong. Nu kunnen de Hamburgers zich geen misser meer veroorloven. De druk op de schouders van Michael Schröder is immens. De middenvelder en huidig scout van HSV blijkt daar niet tegen bestand; hij weet het net niet te vinden. Bas van Noortwijk ontpopt zich tot de held van Hamburg en ranselt opnieuw een bal uit het doel. Sparta presteert het onmogelijke en kegelt de Duitse grootmacht zonder pardon uit het toernooi. Een volksfeest barst los in het gastenvak, dat hierna tot in de late uurtjes wordt vervolgd op de Hamburgse Reeperbahn. Een ware sensatie!

Opstelling Sparta: Bas van Noortwijk, Danny Blind, Aad Andriessen, Piet Wijnberg, René Eijer, Edwin Olde Riekerink, Louis van Gaal, Robin Schmidt, Roland Lengkeek, Leen van der Weel (75′ Henk Fräser), Silvio Diliberto (82′ Piet de Kant)

Kijktip: Het Wonder van Hamburg

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.