Voorbeschouwing ADO Den Haag – Sparta Rotterdam

Sparta boekte de laatste decennia mooie overwinningen in Den Haag, maar ging in de laatste twee edities de bietenbrug op. Het is dus weer eens tijd voor een mooi resultaat in de Residentie, waar de Kasteelclub zaterdag gaat proberen de goede seizoenstart een vervolg te geven. De aftrap in het Kyocera Stadion is om 18.30 uur.

De hattrick van Erik Falkenburg, het kopdoelpunt van Dele Adeleye en – nog iets verder terug – de streep van Sjaak Polak. Sparta bouwt over het algemeen weinig mooie herinneringen op buitenshuis, maar in Den Haag is het voor de Kasteelclub meer dan eens bal geweest. Het zijn echter wel herinneringen die toe zijn aan enige verversing, want de laatste zege van Sparta in Den Haag dateert inmiddels van 24 oktober 2009.

Onrust in Den Haag
En waarom niet zaterdagavond al? Waar Sparta na twee wedstrijden vier punten heeft verzameld, staat ADO nog altijd op nul. Niet gek overigens na wedstrijden tegen PSV en FC Utrecht, maar de ploeg van Alfons Groenendijk is er toch een hoop aan gelegen om daar verandering in te brengen. De club smacht naar rustiger vaarwater, al is dat voornamelijk op bestuurlijk niveau.

Het broeit immers in Den Haag, waar ADO nog altijd ADO heet, maar dezer dagen niet door het leven gaat als Alles Door Oefening, maar Anarchie Door Oefening. ADO zit namelijk in een bestuurlijke impasse. Op de achtergrond speelt een ware kampenstrijd, met RvC-voorzitter Ad Melkert in de hoofdrol.

Melkert, de man die er in Den Haag wel vaker een puinhoop van heeft gemaakt, kwam in de Hofstad om “vrede te stichten”. Inmiddels is de oud-PvdA-politicus de spil in een bestuurlijke chaos die zijn weerga niet kent. Hij moest bemiddelen tussen de Chinese eigenaar Hui Wang en de clubleiding, maar inmiddels heeft hij ruzie met allebei. En nu loopt er ook nog een onafhankelijk integriteitsonderzoek naar hem.

We mogen dus concluderen dat het momenteel behoorlijk onrustig is in de mooie stad achter de duinen. Doodzonde voor alles en iedereen met een groen-geel hart. Bestuurders die andere belangen stellen boven het clubbelang hebben in de voetballerij weinig te zoeken. Het is voor ADO te hopen dat dit hoofdstuk snel kan worden afgesloten.

Sparta
Bij Sparta is het op bestuurlijk niveau rustig. Best lekker. Ook op sportief vlak gaat het de Kasteelheren voorlopig voor de wind, zonder uiteraard de polonaise in te zetten. “Genieten, maar wel de kop er bij houden”, verwoordde Dirk Abels het prima tegenover RTV Rijnmond.

Henk Fraser beschikt in aanloop naar het duel met ADO over een fitte selectie, stuurt ook morgen weer elf man het veld in en de kans is groot dat dat dezelfde elf namen zullen zijn als tegen Feyenoord en VVV Venlo. Zij worden in Den Haag gesteund door 500 Spartanen, die net als in De Kuip zorgen voor een uitverkocht uitvak.

Lekker overzichtelijk zo. Nu nog een goed resultaat. Tot in Den Haag!

@slkooijman

Vermoedelijke opstelling Sparta: Coremans; Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Auassar, Harroui, Rayhi, Smeets; Ache, Dervisoglu

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.