Voorbeschouwing Feyenoord – Sparta Rotterdam

Sparta meldt zich weer aan het front. En hoe kan de terugkeer in de eredivisie beter worden ingeluid dan met een onvervalste stadsderby tegen Feyenoord? Niet natuurlijk. Het fraaie openingsaffiche begint om 14.30 uur in De Kuip, waar een kleine 1200 Spartanen de promovendus zullen steunen.

Een bomvol uitvak dus. De kaartverkoop voor het uitduel met ADO Den Haag, dat staat geprogrammeerd op zaterdag 17 augustus, gaat ook als een speer. Om nog maar te zwijgen over de seizoenkaartverkoop, die naar alle waarschijnlijkheid nog voor het eerste thuisduel tegen VVV gaat leiden tot een record. Nog nooit verkocht Sparta meer dan 7600 seizoenkaarten, een mijlpaal die stamt uit het seizoen 2009/2010. Afgelopen vrijdag vloog de 7500e seizoenkaart over de toonbank.

Feyenoord blijft Feyenoord
Sparta is hot. De roze wolk waar de Kasteelclub momenteel op zit, drijft zondag over De Kuip, alwaar we – als we de media mogen geloven – zonder dat er officieel een bal heeft gerold, het in crisis verkerende Feyenoord wel even van repliek gaan dienen. Zou mooi zijn natuurlijk, maar, zo sprak Fraser al poëtisch: “Feit blijft wel dat Feyenoord, Feyenoord blijft.”

Sparta blijft Sparta
En zo is het maar net. Wij blijven overigens ook Sparta en waar dan meestal – op papier althans – iets te halen valt, blijft de buit over het algemeen achter op de plaats van bestemming. Behalve dus die ene dinsdagavond eind mei, die Sparta pardoes aan een eredivisieticket hielp en verschillende rood-witte trauma’s als sneeuw voor de zon deed verdwijnen.

Voor de bijgelovigen onder ons is er bovendien goed nieuws. Sla de geschiedenisboeken er maar op na. Sparta boekte sinds 1981 twee overwinningen in De Kuip. Hoewel 38 jaar voor menig Spartaan een hele hoop is, zullen velen zich de overwinning in 2000 nog wel herinneren. Al is het voor de jongere Spartaan alleen al van de beelden van een juichende Nourdin Boukhari, die Sparta destijds in de slotfase naar een 1-2 zege ramde. Lang leve YouTube.

… maar dromen mag.
Enfin, 1981 + 19 = 2000 en 2000 + 19 is… Het is een wonder! Althans, dat wonder moet nog even plaatsvinden. Maar wat zou het mooi zijn, Spartanen. Dromen mag. Dat werd op 28 mei 2019 andermaal bevestigd.

De eredivisie is dit jaar weer het toneel waarop Sparta haar kunsten mag vertonen. Laten we er een mooi seizoen van maken, te beginnen zondagmiddag in Rotterdam-Zuid, alwaar de enige echte stadsderby van Nederland terug is van weggeweest. Net als wij.

@slkooijman

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush; Abels, Mattheij, Auassar, Faye; Harroui, Rigo, D. Duarte, Smeets; Veldwijk, Dervisoglu

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.