Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam

Het blijft ongekend spannend onderin de Eredivisie. Sparta wist de negatieve serie van vijf nederlagen op rij vorige week een halt toe te roepen met een 1-0 thuiszege op FC Twente. Het is echter noodzaak dat die lijn wordt voortgezet, want aan minder dan een overwinning heeft de Kasteelclub dit weekend helemaal niets. Tegenstander Go Ahead Eagles is uitgespeeld, maar wil het seizoen op een waardige manier afsluiten. Sparta moet in Deventer vlammen (lees: winnen) en heeft maar één doel: rechtstreekse handhaving. De aftrap in de Adelaarshorst is om 14.30.

Winnen en pas dan kijken naar de resultaten op de andere velden. Dat is deze zondag opnieuw het devies voor Sparta, dat directe handhaving niet meer in eigen hand heeft. Alleen bij een overwinning op Go Ahead en een nederlaag of gelijkspel van Roda JC in Arnhem, is Sparta verzekerd van nog een jaar Eredivisievoetbal. Lukt dat niet, dan zal de ploeg van Alex Pastoor zich via de play-offs veilig moeten spelen.

Bart kan het niet regelen
Cadeautjes zullen er in Deventer niet worden uitgedeeld, weet ook Bart Vriends. De verdediger verruilde de Koekstad afgelopen zomer voor Rotterdam-West, waar hij dit seizoen kwakkelde met een rits aan blessures. Op een handreiking van zijn Deventerse vrienden rekent hij niet.

‘Ik ken daar wel wat mensen, ja, en heb nog wel contact met een paar spelers. Maar ik heb niet de illusie dat ik het even kan regelen. Ook voor Go Ahead is het de laatste wedstrijd van het seizoen in eigen huis’, liet de verdediger optekenen in gesprek met Voetbal International.

‘Geloof mij nou, die willen hun supporters een mooi afscheid geven. Die gaan niet voor mij de wedstrijd laten lopen’, sluit Vriends af.

Dat mooie afscheid moet de thuisploeg vorm gaan geven zonder Elvis Manu en Marcel Ritzmaier. Laatstgenoemde liep vorige week in het met 4-0 verloren uitduel bij Ajax aan tegen een rode kaart. Manu deed hele andere dingen in de Arena. Hij maakte foto’s van de nog lege tribunes in Amsterdam met de begeleidende tekst ‘Feyenoord Rotterdam’ gevolgd door een rits aan hartjes.

Wellicht wat overtrokken om de beste man dan direct de deur te wijzen, maar we kunnen ons wel vinden in de strekking dat je verstandigere dingen kunt doen op een zondagmiddag waarop de club waar je voor uitkomt naar alle waarschijnlijkheid degradeert. Enfin, enkele uren later lag Go Ahead eruit en Manu dus twee keer. Dubbel zo zuur.

Sparta
Sparta treedt in Deventer naar verwachting aan met nagenoeg dezelfde basiself als vorige week. Pastoor moet één gedwongen wijziging doorvoeren, want voor Roy Kortsmit is het seizoen voorbij. Een meniscusblessure houdt de doelman in het restant van het seizoen aan de kant. De 20-jarige Michael Verrips is zondag zijn vervanger. Hij debuteert.

Andermaal dit seizoen laten de supporters van Sparta zich van hun beste kant zien. Het uitvak is volledig uitverkocht, waardoor de manschappen van Pastoor kunnen rekenen op de steun van 400 meereizende supporters. Bij neerlaag of victorie, bij voor- en tegenspoed!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Verrips; Dumfries, Van Drongelen, Breuer, Floranus; Mendes da Silva, Sanusi, Spierings; Cabral, Pusic, Alhaft

@slkooijman

Ben je zondag niet in de gelegenheid om naar Deventer af te reizen? Op Twitter houdt @ProSpartaOnline je vanaf 14.30 live op de hoogte van de het duel tussen Go Ahead Eagles en Sparta.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.