Voorbeschouwing Sparta – De Graafschap

Een besloten laatste training, goed gevulde tribunes en een op handen zijnde sfeeractie… Alles wijst erop dat er voor Sparta een zeer belangrijk duel voor de deur staat. Het predikaat ‘wedstrijd van het jaar’ plakken op het treffen met De Graafschap is wellicht wat overdreven (die wedstrijd van het jaar moet immers, hopen wij, nog komen), maar onder de noemer ‘cruciaal’ mag dit onderonsje tussen twee oud-Eredivisionisten zeker geschaard worden. Sparta kan uw steun vrijdagavond goed gebruiken! De aftrap op Het Kasteel is om 20.00.

Bij winst is Sparta zeker van deelname aan de play-offs. Bij elke andere uitslag zijn de Kasteelheren afhankelijk van het resultaat van concurrent VVV Venlo, dat vanavond kampioen NEC ontvangt en op de ranglijst evenveel punten bezit als Sparta. Enkel het doelsaldo van de Rotterdammers is beter. Mocht VVV stunten tegen NEC, dan is Sparta dus verplicht hetzelfde resultaat te boeken. In dat geval tellen enkel de drie punten. Sparta zou Sparta niet zijn om in een cruciaal duel niet thuis te geven, maar er is dus een slag om de arm. Laten we daar niet teveel op speculeren, want ‘als, als’ verhalen kennen we op Het Kasteel genoeg. Terugkijken gaan we niet doen, vooruitkijken wel.

De Graafschap

‘Van knuffelclub tot wespennest’, zo omschreef Voetbal International de afgelopen jaren de situatie rondom De Graafschap meerdere malen. Sinds de degradatie bleek de Vijverberg in niets meer het gezellige en gemoedelijke onderkomen zoals het zo vaak positief in het nieuws kwam. Na de degradatie in 2012 bleef de club uit Doetinchem weinig bespaard. Incidenten volgden zich in rap tempo op, variërend van een steeds groter wordende kloof tussen supporters en bestuur als onderlinge verdeeldheid tussen supporters zelf. Protestacties werden niet gepruimd, meerdere stadionverboden werden uitgedeeld (met als uiteindelijke dieptepunt een driejarig stadionverbod voor één van de leiders van sfeergroep Brigata Tifosi) en uiteindelijk verliet de voorzitter de club als gevolg van persoonlijke bedreigingen. Sindsdien laten veel toeschouwers de Vijverberg links liggen. Tweeënhalfjaar later is er op dat gebied weinig veranderd. Wie De Graafschap langs ziet komen bij de samenvattingen van de Jupiler League ziet een oase aan lege blauwe en witte stoeltjes. Ook op bestuurlijk vlak kan helaas niet worden geconcludeerd dat De Graafschap zich inmiddels in rustiger vaarwater bevindt, ook al wordt die illussie vanuit het huidige bestuur wel gewekt. Bij het beleid van de club worden nog altijd veel vraagtekens gezet. In de papieren versie van Voetbal International werd enkele weken geleden nog geopenbaard dat de situatie in de Achterhoek niets minder is dan een ordinaire machtsstrijd waar ego’s prevaleren boven het belang van de club. Eén charmeoffensief wordt met ingang van het nieuwe seizoen in ieder geval wel gestart: De Graafschap verlaagt de prijzen van losse kaarten.

Op sportief vlak doet De Graafschap het dit seizoen onder aanvoering van clubicoon Jan Vreman niet onaardig. De Superboeren hebben net als Sparta een op z’n zachtst gezegd licht grillige prestatiecurve, maar de play-offs zijn binnen. Mocht FC Volendam morgen verliezen van Jong PSV, dan kan De Graafschap bij winst op Sparta plek 5 bemachtigen. In dat geval stroomt de club uit Doetinchem een play-offronde later in. Ook voor De Graafschap staat er vrijdagavond dus nog wat op het spel.

Vermoedelijke opstelling De Graafschap: Jurjus; Straalman, Pröpper, Van de Pavert, Cavlan; Tarfi, Linssen, Vida, Lazic; Van Ewijk, Vermeij.

Sparta

De belangen op Het Kasteel zijn echter een stuk groter. Zoals hierboven geschetst moet Sparta minimaal hetzelfde resultaat behalen als VVV wil het deelname aan de play-offs veilig stellen. Pastoor lijkt na de 1-5 zege in Oss weinig reden te hebben om zijn basiself te wijzigen. Alleen Roy Kortsmit is zeker niet van de partij. De 22-jarige doelman is voor twee wedstrijden geschorst naar aanleiding van de rode kaart die hij vorige week kreeg na een handgemeen met Ossenaar Justin Mathieu. Als gevolg daarvan weet Ricardo Kieboom zich morgen verzekerd van een plek onder de lat. De verwachting is dat Denis Mahmudov, ondanks het incident van vorige week, vanavond gewoon weer in de basis zal starten. Wat gebeurd is, is gebeurd. Verdeeldheid is in deze cruciale fase van de competitie niet gewenst.

Dat er een hoop op het spel staat is duidelijk; de vraag is hoe de Spartanen hiermee om gaan. Sparta weet zich vrijdagavond in ieder geval gesteund door ongeveer 7000 fans. De Denis Neville-tribune is bijna uitverkocht, terwijl ook de Kasteeltribune goed gevuld zal zijn. Eén ding zeker: aan ons zal het morgenavond niet liggen. Maak ons trots boys!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kieboom; Van Buuren, Breuer, Ketting, Teijsse; Nieuwendaal, De Nooijer, Dogan, Verhaar; Gladon, Mahmudov

@slkooijman

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.