Voorbeschouwing Sparta – FC Den Bosch

Weinigen zullen het zich realiseren, maar Sparta is op dit moment zeven wedstrijden op rij ongeslagen. Terugkijkend naar de wedstrijd van afgelopen maandag tegen VVV vraag je je af hoe dat in hemelsnaam mogelijk is, maar dat terzijde. Zondag moet het beter. Dan gaat Sparta op Het Kasteel tegen FC Den Bosch op zoek naar de tweede driepunter van het seizoen. De aftrap is om 14.30.

Onze tegenstander: FC Den Bosch

Voor FC Den Bosch is 2015 een speciaal jaar. De Bossche club bestaat namelijk een halve eeuw. Reden voor een feestje? Niet direct. Sportief gezien gaat het FC Den Bosch namelijk allesbehalve voor de wind. Dat kwam met name tot uiting in de misère die de Bosschenaren in het afgelopen seizoen kenden. De Bosschenaren eindigden op de zestiende plaats, de laagste notering sinds het seizoen 1994/1995.

Anthony Lurling toonde zich in Voetbal International in aanloop naar het nieuwe seizoen ambitieus. ”Ik heb met FC Den Bosch nog nooit in de Eredivisie gespeeld. Daar wil ik voor gaan met de club.” Helemaal nieuw zijn die woorden niet, want woorden van dezelfde strekking sprak Lurling uit voor aanvang van het vorig seizoen: ”Ik heb met FC Den Bosch nooit in de Eredivisie gespeeld. Het is mijn droom om op het hoogste niveau afscheid te nemen.” Het eindresultaat is bekend.

De vraag is of Lurling, 38 jaar alweer, zijn droom nog zal kunnen realiseren. Om in ieder geval een gooi te kunnen doen naar een hogere klassering hebben de Bosschenaren de afgelopen zomer in ieder geval één nuttig attribuut van van stal gehaald: de welbekende bezem. De selectie is – overigens niet voor het eerst – flink opgeschoond. Elvis Kabashi, Edoardo Ceria en Filippo Penna, de drie huurling van Juventus die met veel bombarie werden binnengehaald, zijn alledrie vertrokken. Datzelfde geldt voor Kevin Kabran en Joël Qviberg, twee huurlingen van het Zweedse Vasalunds IF. Verder vertrokken respectievelijk Bruno Appels, Mats van Huijgevoort, Barry Maguire, Erik Quekel, Moreno Rutten, Justin Tahapary en Darren Maatsen.

Waar de ene Maatsen vertrok, kwam de ander binnen. Dalian, het broertje van, werd overgenomen van MVV. Andere in het oog springende nieuwelingen zijn Malcolm Esajas (RKC Waalwijk), Paul Beekmans (FC Eindhoven), Furghill Zeldenrust (Dynamo Dresden) en Niek Vossebelt (FC Emmen). Zij zullen samen met de overige negen nieuwelingen het nieuwe FC Den Bosch vorm moeten geven.

FCDB begon weifelend aan het seizoen met één punt uit twee wedstrijden, maar herstelde zich met een ruime 3-0 zege op FC Emmen. Afgelopen maandag bleek Go Ahead Eagles in De Vliert met 2-4 te sterk. Zodoende bezet FC Den Bosch de twaalfde positie in de Jupiler League met één punt minder dan Sparta. De Kasteelclub heeft daarnaast één wedstrijd minder gespeeld.

Sparta

Afgelopen maandag sleepte Sparta met het nodige kunst- en vliegwerk een punt uit het vuur in Venlo. Dat het beter moet is duidelijk, maar met de reeds ongeslagen status kan zeker niet worden gesproken over een matige seizoensstart. Hoogstens kan worden gesteld dat allesbehalve duidelijk is waar Sparta momenteel staat en wat van het huidige Sparta de komende weken en maanden mag worden verwacht.

Desalniettemin zal bij Sparta zondag niemand tevreden zijn met minder dan drie punten. De mannen van Alex Pastoor zullen er dan ook alles aan doen om de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven een goed vervolg te geven. Dat zal moeten gebeuren zonder Roland Bergkamp. De spits is er vanwege de enkelblessure die hij opliep in het duel met VVV niet bij. Datzelfde geldt voor Paco van Moorsel, die op de training van donderdag last kreeg van zijn lies en de training noodgedwongen moest staken. Ook Daniël Breedijk ontbreekt nog steeds.

De kans is groot dat Johan Voskamp in de basis zal staan als vervanger van Roland Bergkamp. De spits liet tegenover het AD weten ervan uit te gaan dat hij zondag speelt. Voskamp is volledig hersteld van zijn enkelblessure en wedstrijdfit. De meest logische vervanger van Paco van Moorsel heet Huseyin Dogan. De vraag is echter welke optie Pastoor prefereert. De coach heeft namelijk meer mogelijkheden. Thomas Verhaar speelde vorig seizoen zijn beste wedstrijden op de nummer 10 positie. Wanneer Pastoor besluit Verhaar opnieuw op die plek te posteren, dan bestaat de kans dat Pieter Langedijk, die indruk maakte in de voorbereiding, op een basisplaats mag rekenen. Dit is echter koffiedik kijken. Wij zetten ons geld in op een basisplaats voor Huseyin Dogan.

Vermoedelijke opstelling Sparta:
Roy Kortsmit; Kees van Buuren, Michel Breuer, Mart Dijkstra, Kenneth Dougall; Ryan Sanusi, Yael Eisden, Huseyin Dogan; Thomas Verhaar, Johan Voskamp, Loris Brogno

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.