Voorbeschouwing Sparta – FC Den Bosch

Zo, bijna is het weer zover! Seizoen 5 in de inmiddels welbekende Pilsleague staat op het punt van beginnen. De afgelopen jaren volgden de tegenslagen elkaar in rap tempo op, maar ook nu geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met een opgeschoonde selectie opent Sparta het kakelverse Jupiler League seizoen zondagmiddag met een aardig affiche. FC Den Bosch komt naar Het Kasteel.

De tegenstander: FC Den Bosch

De Bosschenaren kunnen terugkijken op een prima voorbereiding, waarin onder andere Eredivisieclubs Heracles Almelo (3-0) en FC Dordrecht (4-1) vrij eenvoudig werden verslagen. Ook (Jong) PSV werd vorige week met 1-0 aan de kant gezet. FC Den Bosch moest één nederlaag incasseren. RKC was in juli met 4-1 te sterk, drie dagen nadat Sparta in Den Bosch had gelijkgespeeld. Beide ploegen ontmoetten elkaar namelijk ook al op 16 juli. In die wedstrijd was de thuisploeg in de eerste helft duidelijk de betere, wat tevens resulteerde in een 1-0 voorsprong. In de tweede helft kwam een beter spelend Sparta langszij dankzij een treffer van Johan Voskamp, die daarmee de eindstand op 1-1 bepaalde.

FC Den Bosch kijkt met (positief) gemengde gevoelens terug op afgelopen seizoen. Zo was de start van de competitie ronduit slecht en wist de ploeg van trainer Ruud Kaiser pas in de 8e wedstrijd de eerste driepunter van het seizoen te noteren. Nota bene tegen Sparta, dat zoals u waarschijnlijk wel weet, om het zacht uit te drukken, ook geen al te florissant seizoen draaide, werd met maar liefst 7-1 verloren. Toen nog geen week later een fikse afstraffing volgde (tegen FC Dordrecht werd met 0-5 verloren) was voor de Bossche fans de maat vol. Op een forumavond van de club werd door supporters het vertrek van algemeen directeur en clubicoon Fred van der Hoorn geëist. FC Den Bosch stond op dat moment 17e. Klaar was het niet met de incidenten, want amper een maand later tuinde de clubleiding finaal in een grap van PowNews. Het televisieprogramma zette een nepsjeik in om erachter te komen of Nederlandse clubs zouden toehappen. Onder andere Cambuur en Willem II bedankten vriendelijk, in Den Bosch werd echter direct enthousiast gereageerd. Twee medewerkers van de club vonden het geen enkel probleem om clubnaam en clubkleuren te veranderen, net als het zwart betalen van spelers zonder weerstand werd geaccepteerd. Nee, we zijn nog niet klaar, want ook gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen vonden de twee een uitstekend idee en bovendien werd de sjeik gegarandeerd dat er bij FC Den Bosch geen homo’s op het veld zouden komen te staan. PowNews nam de gesprekken op met een verborgen camera en zond de beelden later uit. Dit leidde uiteraard tot grote woede bij supporters van FC Den Bosch, die lijdzaam toe moesten zien hoe hun club in het hele land werd uitgelachen. De incidenten bleken geen invloed te hebben op de spelersgroep, want de weg omhoog werd wel degelijk ingezet. Zo werd nipt naast de derde periodetitel gegrepen, maar werd Sparta in februari eenvoudig met 2-1 aan de kant gezet. Uiteindelijk bleek plek 4 het hoogst haalbare voor Den Bosch, een zeer respectabele eindnotering. In de play-offs bleek Excelsior echter een maatje te groot.

FC Den Bosch wil uiteraard graag voortborduren op de prima tweede seizoenshelft, die eigenlijk in de laatste maand van 2013 al werd ingezet. Met het vastleggen van onder andere Anthony Lurling (NAC), Joey Belterman (Heracles Almelo), Mats van Huijgevoort (Willem II)  en de Zweedse en Italiaanse talenten Kevin Kabran & Joel Qviberg (Vasalunds IF) en Edoardo Ceria & Filippo Penna (Juventus) heeft FC Den Bosch deze zomer allesbehalve stilgezeten. Er werd afscheid genomen van Tom van Weert (Excelsior), Ralf Seuntjens (Telstar) en Hasan Kilic (Samsunspor), terwijl Istvan Bakx en Stefan Stam in een eerder stadium al te horen kregen dat zij de club transfervrij mochten verlaten. Dat FC Den Bosch dit seizoen geen genoegen neemt met een plek in de middenmoot blijkt wel uit de ambities van Anthony Lurling. Tegenover Omroep Brabant zei hij: ‘Mijn doel is dit seizoen kampioen worden. Ik wil dolgraag nog een keer met FC Den Bosch in de eredivisie spelen.’ Kampioen worden is wellicht (nog) wat te hoog gegrepen, maar een plek in de nacompetitie lijkt op voorhand een zeer reële doelstelling.

Sparta

Dan onze eigen club. Sparta heeft de afgelopen weken in relatieve rust toegewerkt naar de start van de competitie. Ook onze voorbereiding mag, qua resultaten, worden bestempeld als geslaagd, waarbij de 1-2 overwinning op NAC het meest tot de verbeelding spreekt. Toch zal niet iedereen tevreden zijn, want de tegenstanders die Sparta op het meest cruciale moment van de voorbereiding trof, net voor de start van de competitie, waren clubs zonder enige statuur. Twee weken geleden won Sparta met 10-0 van de eigen amateurtak, een week later werd met 8-0 gewonnen van de amateurs van NEC. Waar Sparta staat? Geen idee. Wel dringt zich de voorzichtige gedachte aan dat er op het veld wel degelijk een leuk team (ont)staat. Sparta heeft afgelopen zomer afscheid genomen van 16 spelers. Daartegenover staat de komst van 7 nieuwelingen: Thomas Verhaar (VOC), Youri Loen (FC Dordrecht), Kenny Teijsse, Aleksandar Bjelica, Romano van der Stoep (allen FC Utrecht), Kees van Buuren (Willem II) en Giovanni Hiwat (PEC Zwolle) zijn nieuw. Ook de vorig jaar aan FC Dordrecht uitgeleende Paul Gladon en de aan Cambuur Leeuwarden verhuurde Robert van Boxel maken weer deel uit van de selectie.

Roy Kortsmit bewees zich in de voorbereiding als een stabiele doelman, een koele kikker die zich ook ontpopt als een ware penaltykiller. Vorig jaar stopte hij al een pingel in de laatste play-off wedstrijd van het seizoen, in de oefenwedstrijden tegen PEC Zwolle en Vitesse flikte hij dat opnieuw. Als gevolg van zijn sterke optreden zal Kortsmit het seizoen beginnen als eerste doelman. Als gevolg daarvan zal Khalid Sinouh (voorlopig) genoegen moeten nemen met een plek op de bank. Datzelfde geldt ook voor Johan Voskamp, die de strijd om de spitspositie heeft verloren van Paul Gladon. Een systeem waarbij beide spelers in actie komen behoort tot de mogelijkheden, maar heeft niet de voorkeur van trainer Gert Kruys. Verder lijkt Sparta in de persoon van Kenny Teijsse een prima vervanger in huis te hebben gehaald voor de vertrokken Slijngard. De nieuwe linksback was deze voorbereiding bovendien ook nog eens regelmatig doeltreffend met het hoofd. In het centrum zal nieuwkomer Aleksandar Bjelica een duo vormen met Daniël Breedijk (als vervanger van de geblesseerde Michel Breuer), terwijl we aangekomen bij de rechtsbackpositie ook stuiten op een nieuw gezicht. Kees van Buuren, afkomstig van Willem II, zal er dit jaar hopelijk voor zorgen dat we de gelegenheidsbacks van het afgelopen seizoen snel zullen vergeten. Die opgave is overigens niet zo heel lastig, maar toch. Kijkend naar het middenveld zien we een voor Jupiler League begrippen zeer aardig trio, gevormd door Pieter Nys, Youri Loen en Huseyin Dogan. Dat laatstgenoemde momenteel nog bij Sparta speelt is een flinke meevaller, want in juli mocht hij zich een week lang bewijzen bij Rubin Kazan. Een vertrek leek aanstaande, maar na terugkomst in Rotterdam bleef het angstig stil vanuit Rusland. De komende weken zal de transfermarkt nog genoeg in beweging zijn, maar laten we hopen dat Dogan nog minimaal een jaar bij onze club blijft. Nieuw is ook Yoeri Loen, een 23-jarige middenvelder die vorig jaar op huurbasis speelde voor FC Dordrecht, maar oorspronkelijk afkomstig is uit de jeugd van NEC. Dat de speler een contractvoorstel van zowel NEC als FC Dordrecht naast zich neerlegde en voor Sparta koos is natuurlijk een leuk gegeven om te vermelden.  Pieter Nys, geen onbekende, completeert het driemansmiddenveld, waarop (voorlopig) dus geen plaats is voor Steef Nieuwendaal. Eerste spits is zoals eerder gezegd Paul Gladon. De vleugelspelers die hem zullen bijstaan in de jacht naar doelpunten zijn Mimoun Mahi en Thomas Verhaar. Mahi is zeker van zijn plek op de linkervleugel, maar de strijd op de rechtervleugel tussen Verhaar en Hiwat lijkt nog heel erg close. Ook Hiwat zou daarom zondag zomaar in de basis kunnen starten.

Vermoedelijke opstelling Sparta:

Kortsmit; Teijsse, Bjelica, Breedijk, Van Buuren; Nys, Loen, Dogan; Mahi, Gladon, Verhaar

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.