Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – Ajax

Nu we dankzij de prima seizoenstart toch in deze prettige omstandigheid verkeren, nemen we het er maar even van: Het Kasteel is zondagmiddag namelijk het decor van een heuse topper! Sparta ontvangt in een uitverkocht huis de één positie lager gerangschikte landskampioen uit Amsterdam. De aftrap bij Sparta – Ajax is om 14.30 uur.

In een topper staat normaliter een hoop op het spel. Maar hoewel Sparta goed aan het seizoen is begonnen, worden op Het Kasteel nog geen titelaspiraties gekoesterd. Gelukkig maar. Sparta heeft zodoende, ondanks het predikaat ‘topper’, zondag weinig te verliezen. Voor Ajax ligt dat vanzelfsprekend anders. Aan de mannen van Henk Fraser dus de taak om de huid zo duur mogelijk te verkopen en om Bryan Smeets te citeren: “Als je niet tegen Ajax durft te voetballen, dan hoef je niet eens aan de wedstrijd te beginnen.”

Koploper Smeets
Dat Smeets wel tegen Ajax durft te voetballen, weten we natuurlijk maar al te goed. Op de plek waar Rotterdams’ rood-wit afgelopen mei de polonaise inzette, liep Amsterdams’ rood-wit drie jaar eerder tegen één van de bitterste decepties uit de clubgeschiedenis. Door een doelpunt van Bryan Smeets kwam Ajax op de slotdag van de competitie op de Vijverberg niet verder dan 1-1, waardoor het de landstitel verspeelde aan PSV.

De meeste kansen in de eredivisie werden dit seizoen niet gecreëerd door Hakim Ziyech of Steven Bergwijn. Nee, de meeste kansen werden tot dusverre gecreëerd door de man die hier is, daar is, en eigenlijk overal is: Bryan Smeets. Dat brengt de nieuwe publiekslieveling op Het Kasteel tevens aan kop van een ander rijtje, namelijk dat van de meeste assists in de eredivisie. Viermaal gaf Smeets dit seizoen een beslissende pass.

Kansen
Liefst 22 doelpogingen ondernam Sparta tegen PEC wat, kritisch beschouwd, leidde tot twee schamele treffers. Sparta had in Zwolle een veldoverwicht, maar kon die dominantie niet uitdrukken in de score. Daartegenover staat dat Sparta vooral in de fase na de 2-1 over zich heen liet lopen en van geluk mocht spreken dat de Zwolse marge niet werd vergroot naar twee. Eveneens opvallend is uiteindelijk het balbezitpercentage, dat met 56% uitviel in het voordeel van de thuisploeg.

De ruimtes die Sparta in Overijssel in bepaalde fases weggaf, zullen tegen Ajax dodelijk zijn. Fraser zal er dan ook op hameren dat zijn team, om maar even een open deur in te trappen, compact zal opereren. Er wordt naarstig gezocht naar een concurrent van de (zeker in Zwolle) tegenvallende Lassana Faye. De 21-jarige back heeft genoeg potentie, maar is nog niet rijp genoeg om wekelijks op eredivisieniveau te acteren. Sparta had Jordy Tutuarima op de korrel, maar het gat tussen vraag en aanbod bleek te groot. Zodoende blijft Tutuarima bij De Graafschap en kan Henk van Stee zijn lijstje er weer bij pakken.

Is de ‘zes’ toekomstbestendig?
Sparta beging tot dusverre 59 overtredingen en is daarmee koploper in de eredivisie. Vijftien van die 59 overtredingen werden gemaakt door Adil Auassar, die in Zwolle met geel op zak net na de rust werd vervangen door Laros Duarte. De oudste van de broertjes Duarte werd door het Algemeen Dagblad voor zijn optreden nog getrakteerd op het cijfer 6, maar in Voetbal International viel hem een 3,5 ten deel.

De waarheid zal ergens in het midden liggen, maar feit is dat L. Duarte, ook getuige zijn eerdere invalbeurten, nog niet klaar lijkt voor een basisplaats in de Eredivisie. Bovendien is hij niet één-op-één te vergelijken met de meer verdedigend ingestelde middenvelder die Auassar is. Toch heeft het er alle schijn van dat Fraser op dat vlak, vroeg of laat, in een spagaat terecht gaat komen.

Want hoewel Auassar een nuttige speler kan zijn, loopt de 32-jarige routinier wel op zijn tenen en moet hij veel compenseren met het maken van (slimme) overtredingen. Niets om je voor te schamen, maar het roept wel vragen op in hoeverre de invulling van de ‘zes’ toekomstbestendig is. Omdat Ajax geen faire graadmeter is, zal het antwoord hierop de komende maanden volgen. Om het middenveld te versterken kiest Fraser zondagmiddag in ieder geval ook voor Dante Rigo, die zijn basisdebuut gaat maken voor Sparta.

@slkooijman

Vermoedelijke opstelling Sparta: Coremans; Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Auassar, Harroui, Rayhi, Smeets, Rigo; Dervisoglu

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.