Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – Almere City

De 3-0 nederlaag bij Helmond Sport was vorige week een verliespartij die zich al enkele weken aandiende voor Sparta. Geluk bij een ongeluk is dat alle hoog geklasseerde ploegen punten verspelen, maar feit is wel dat de ranglijst daardoor weer gestaag in elkaar schuift. Tegen Almere City is de Kasteelclub er veel aan gelegen de draad na drie wedstrijden zonder zege weer op te pakken. De aftrap op Het Kasteel is om 20.00.

Bij zwijnen heeft u wellicht een andere associatie dan de context waarin het woord in deze zin wordt gebruikt. Toch deed Sparta het dit seizoen tot dusverre meermaals. Want nee, het zat Sparta tot op heden – buiten het wekelijkse goochelwerk van de KNVB gerekend – niet echt tegen. Het siert de Kasteelheren zodoende om in eerste instantie naar zichzelf te kijken en dat gebeurt gelukkig ook. Slechts wijzen naar de onterechte penalty die Sparta vorige week in Helmond moest incasseren is te makkelijk, weet iedereen op Spangen.

Veel ellende begint bij de wijze waarop Sparta al enkele weken achtereen het veld betreedt. Te vaak gebeurt dat als makke schapen, met meer dan eens een vroege achterstand tot gevolg. En als Sparta achter de feiten aanloopt, dan gebeurt er een hele hoop, maar weinig goeds.

In dat opzicht zou het bijvoorbeeld ook helpen als Lars Veldwijk, die het gemiddelde kopduel weliswaar aangaat als een kreupele kangoeroe, bruikbare ballen krijgt en Ilias Alhaft zijn flamingodans voortaan uitvoert bij een ballet- en dansschool naar keuze, maar niet meer op vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie. Want de speeltijd die Alhaft wordt gegund is allemaal leuk en aardig, maar het rendement ligt nog lager dan bij een belegging in Zimbabwaanse staatsobligaties. Meer dan 1000 speelminuten in het eerste van Sparta leverden slechts één schamele assist op.

Enfin, we stoppen, maar de boodschap moge duidelijk zijn. Wel lovenswaardig is (over het algemeen) de werklust van Alhaft. Daar valt dan weer niets op af te dingen, terwijl dat juist iets is wat Fraser laakt bij anderen: het gebrek aan mentaliteit. “Je hebt een paar bouwstenen in het voetbal: technisch, tactisch, fysiek… maar mentaliteit is ook een bouwsteen. Vandaag zat het er gewoon niet in, vanaf het eerste moment niet. Dan lever je een wanprestatie”, sprak Fraser na Helmond Sport-Sparta.

En dus is het te hopen dat Sparta een reactie toont in het thuisduel met Almere City waarin – om in bouwtermen te blijven – het cement in de defensie in de persoon van Bart Vriends terugkeert. Vijf wedstrijden miste hij als gevolg van het blessure. En als we het dan toch hebben over mentaliteit: Royston Drenthe maakt ook weer onderdeel uit van de wedstrijdselectie. Goede berichten voor trainer en supporters, die zich als klap op de vuurpijl ook mogen verheugen op de terugkeer van Mohamed Rayhi.

Feit blijft dat Sparta beschikt over een groep spelers die onherroepelijk de kwaliteiten heeft om mee te doen om de bovenste plaatsen in de KKD. Dat het beter moet, dat staat eveneens buiten kijf. Desalniettemin mag ook worden geconcludeerd dat Sparta, ondanks de mindere wedstrijden die het ‘gewoon’ winnend heeft afgesloten, blij mag zijn met de positie waar het momenteel vertoeft. Het kan – aldus de optimist – alleen maar beter.

Sparta naar voren!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Saksela, Wuytens, Vriends, Auassar, Drenthe, Harroui, Duarte, Breinburg, Dervisoglu, Veldwijk

@slkooijman

Comments are closed