Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – FC Den Bosch

In de schaduw van het Eredivisievoetbal speelt Sparta zondag een interessante wedstrijd tegen FC Den Bosch. Een overwinning geeft de rood-witten een flinke boost op de ranglijst, maar op een eenvoudige middag hoeft Sparta tegen de ambitieuze Brabanders niet te rekenen. De winnaar van het duel van morgen mengt zich in de strijd om de eerste periodetitel. De aftrap op Het Kasteel is om 14.30.

In de voorgaande thuiswedstrijden tegen FC Volendam en FC Eindhoven, twee clubs die na vijf wedstrijden bivakkeren in de onderste regionen van de competitie, won Sparta met tweemaal dezelfde cijfers: 2-0. Met FC Den Bosch komt een ploeg naar Het Kasteel die onherroepelijk beschikt over meer kwaliteit. Sinds het moment dat Den Bosch in de zomer werd overgenomen door Kakhi Jordania, de 23-jarige zoon van voormalig Vitesse-eigenaar Merab, toont de club zich bovendien uiterst ambitieus.

Een blik vol nieuwe spelers werd opengetrokken in Brabant. Naast Danny Holla springt met name de grote hoeveelheid jeugdinternationals die zijn vastgelegd in het oog. Zo was FC Den Bosch in januari nog voorstander van het doorspelen tijdens interlandweekeindes, maar zal het daar na vorige week wellicht anders over denken. Basisspeler Stefan Velkov (Bulgarije o21) en Leo Väisänen (Finland o21) ontbraken, maar desondanks won de équipe van Wil Boesen wel ‘gewoon’ met 0-2 van Helmond Sport, waardoor het zich op slechts twee punten van Sparta nestelde in het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie.

Dat FC Den Bosch het treffen met Sparta serieus neemt blijkt wel uit het feit dat de club zaterdag al naar Rotterdam afreist. Bij een overwinning op Het Kasteel mag FC Den Bosch zich verheugen op een flinke sprong op de ranglijst. Datzelfde geldt echter voor Sparta.

Sparta
De Kasteelclub deed de afgelopen drie weken wat het moest doen: winnen. Dat dat niet altijd even eenvoudig ging doet daarbij niet ter zake. Negen punten uit het laatste trio wedstrijden, vijf doelpunten voor en nul tegen. Het zijn cijfers waarmee je mag thuiskomen op Spangen. De criticaster zal wijzen op het bij tijd en wijlen stroperige spel, wellicht ook de onwennigheid met de 5-3-2 formatie, maar vooralsnog wordt de systeemkeuze van trainer Henk Fraser gerechtvaardigd door de cijfers.

Waar tegen RKC Waalwijk werd gemazzeld, won Sparta terecht van FC Volendam en FC Eindhoven, terwijl de seizoensouverture bij FC Twente onnodig én onterecht verloren ging. Aan kansen ontbreekt het Sparta, met uitzondering van het uitduel bij RKC Waalwijk, niet. Dat wil niet zeggen dat Sparta het net uiterst eenvoudig vindt. Met name Lars Veldwijk lijkt zijn draai nog te moeten vinden. We moeten ons pas echt zorgen maken wanneer de spits niet in stelling wordt gebracht, een aspect waarvan in beide voorgaande thuisduels geen sprake was.

Na de nederlaag in Enschede incasseerde Sparta geen treffer meer. Roy Kortsmit is dichtbij een evenaring van zijn, statisch gezien, beste periode als doelman van Sparta. Eén keer eerder hield de sluitpost vier competitiewedstrijden op rij de nul. Daarvoor moeten we terug naar 2014, toen hij het doel de hele maand december schoon hield.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Saksela, Vriends, Auassar, Wuytens, Drenthe; Harroui, Breinburg, Rayhi; Dervisoglu, Veldwijk

@slkooijman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.