Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – FC Dordrecht

Het seizoen is amper begonnen, of het is alweer ten einde. Tenminste, in de Spartaanse verbeelding dan. Nog één Jupiler League-duel scheidt Sparta van een terugkeer op het niveau waar jarenlang naar werd gesmacht: de Eredivisie. Voor het zover is staat voor Sparta vrijdagavond de regioderby tegen het tegenvallende FC Dordrecht op het programma. Een overwinning of een gelijkspel betekent opnieuw een evenaring van een stokoud record. Een gedenkwaardig seizoen nadert hiermee zijn einde. Komt allen! De aftrap op Het Kasteel is om 20.00.

Om de geweldige cijfers dit seizoen nog net iets meer kracht bij te zetten kan Sparta vrijdagavond voor de derde maal in de 128-jarige historie een seizoen afsluiten zonder thuisnederlaag. De eerste keer was in het seizoen 1958/1959. En die laatste keer, weet u het nog? Nee, wij ook niet. Ter duiding: het gebeurde destijds in het jaar waarin er een einde kwam aan de overlast op de Coolsingel als gevolg van de aanleg van de metro. Het was tevens het jaar waarin de Britse wielrenner Tom Simpson in de Ronde van Frankrijk stierf bij de beklimming van de Mont Ventoux, de laatste stoomlocomotief verdween van het Belgische spoornet en Che Guevara in opdracht van de CIA door het Boliviaanse leger werd geëxecuteerd. Kortom, een hele tijd geleden.

Voor de cijferfetisjisten onder ons: het was het jaar 1967. Dat jaartal moet een belletje doen rinkelen, want het is dit seizoen al vaker aangehaald. Het Sparta van destijds verloor dit seizoen namelijk al een clubrecord aan de huidige selectie van de Kasteelclub. In het seizoen 1966-1967 won Sparta onder leiding van trainer Wiel Coerver 13 thuiswedstrijden op rij. Dat record werd dit seizoen, op verbluffende wijze, opgewaardeerd. De manschappen van trainer Alex Pastoor verrasten vriend en vijand door liefst 14 thuiswedstrijden op rij in winst om te zetten. Zo transformeerde Sparta binnen twee jaar tijd van slechtse (!) thuisclub van Europa tot beste (!) thuisclub van Europa. Het kan verkeren.

Twee jaar geleden sloot Sparta het seizoen ook af met een wedstrijd tegen FC Dordrecht. Destijds waren de rollen totaal omgedraaid. De Dordtenaren misten de titel maar net en eindigden het seizoen 2013/2014 als tweede, terwijl Sparta genoegen moest nemen met de slechtste eindklassering in haar geschiedenis: plek 16. Dankzij een periodetitel kwam Sparta na overwinningen op FC Eindhoven en NEC toch nog in de finale van de play-offs, waarin opnieuw FC Dordrecht de tegenstander was. Het verhaal is bekend. We zijn nu twee jaar verder, maar één ding is zeker. FC Dordrecht begint de laatste wedstrijd van het seizoen 2015/2016 als zestiende, Sparta als trotse kampioen. Tot volgend jaar!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Dumfries, Ketting, Van Drongelen, Dougall; Sanusi, Klaasen, Van Moorsel; Verhaar, Stokkers, Brogno

Ben je vrijdag niet in de gelegenheid om naar Het Kasteel af te reizen? Op Twitter houdt @ProSpartaOnline je vanaf 20.00 live op de hoogte van het duel tussen Sparta en FC Dordrecht.

@slkooijman

N.b. Johan Voskamp zit vrijdagavond voor het eerst sinds 18 december 2015 weer eens bij de wedstrijdselectie van Sparta. Het is tevens de laatste keer, want de 31-jarige aanvaller vertrekt na dit seizoen naar de amateurs van Westlandia. De laatste minuten in het rood-wit lonken voor de spits die verantwoordelijk was voor 53 treffers in Spartaanse dienst. Johan, bedankt!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.